Maalaislääkäri Tapani Kiminkinen jyrisee hoivakohusta: Tämä on kuin huutolaisaikaa!

Tapani Kiminkinen, 65, olisi voinut jäädä eläkkeelle jo viime vuonna, mutta jatkaa terveyden matka-saarnaajan töitä. Hän kertoo elämästään painetun Hymyn sivuilla.

Terveyskeskusvastaanoton ohella Kiminkinen hoitaa 80 hoivakotiasukasta, vaikka tämä ei alun perin kuulunut hänen virkavastuulleen. Sen lisäksi hän kiertää ympäri Suomea luennoimassa ja kirjoittaa kolumneja sekä kirjoja.

– Minun ikäiselleni suomalaiselle ei ole yleensä helppoa jäädä pois töistä. Eläkkeelle kannattaa valmistautua ennen eläköitymistä, ettei jää tyhjän päälle, mies sanoo.

Vanhusten hoiva on Kiminkisen sydäntä lähellä.

Kiminkisen mielestä hoivakohu on vellonut korostetusti yksityisten hoivakotien ympärillä, vaikka ongelmia olisi muuallakin.

– Julkisissa hoivakodeissa on samat ongelmat kuin yksityisellä. Ei siinä ole tolkkua, ettei sitä haluttu aluksi julkistaa. Kunnatkaan eivät voi paeta vastuutaan. Nehän kilpailuttivat hoivaa verissä päin aivan kuin huutolaisaikana.

Maalaislääkäri toteaa, että terveydenhuollon ja hoivakotien ongelmiin olisi pitänyt tarttua jo vähintään viisitoista vuotta sitten.

– Perusterveydenhuoltoa olisi pitänyt vahvistaa. Se unohtui. Ongelma on, ettei pikkukuntiin tule enää lääkäreitä. Tarvitaan isompia alueita – siis rakenteellisia muutoksia, joista poliitikkojen näyttää olevan mahdotonta päästä yhteisymmärrykseen. Siinä sopassa asiantuntijuus ei paljoa paina.

Lue mielenkiintoinen juttu lehdestä. Sen on sinne kirjoittanut toimittaja Esa Pesonen.

Teksti: Hymyn toimitus
Avainsanat: Tapani Kiminkinen, vanhukset, maalaislääkäri, hoiva

Kommentit

Oma kommentti