Maaritin paras päätös: Lihavuusleikkaus

Vielä muutama vuosi sitten Maarit Mononen painoi yli 145 kiloa. Lihavuusleikkauksen jälkeen hänen elämänsä sai terveellisemmän suunnan. Nykyään 88-kiloinen nainen astuu vaa’alle hymyillen.

Hän kertoo elämäntarinansa Hymyn painetussa lehdessä kuvajournalisti Jenna Lehtosen tekemässä jutussa.

Maarit Monosella oli jo vaarallisia merkkejä terveydessään ylipainonsa ohella. Hänellä oli nivelrikko polvessa ja verenpainetauti. Lääkärit olivat vihjailleet, että vaakalukema oli huolestuttava. Takana oli lukuisia eri painonpudotuksia Painonvartijoista Cambridge-dieettiin, mutta mistään ei ollut koitunut pidempiaikaista iloa. Paino jojoili tiensä aina takaisin, eikä suurtalouskokin ammatti ja kolmivuorotyö varsinaisesti edistäneet niukkakaloristen dieettien noudattamista.

Kun lääkäri määräsi hänelle sydänlääkkeet, oli jo pakko pysähtyä.

Pitkän keskustelun päätteeksi oli selvää, että apua lähdetään hakemaan lihavuusleikkauksella. Potilaan kannalta operaatioon pääsy vaati paljon. Ensin oli osallistuttava puoli vuotta kestävään niukkaenergiseen dieettiin painonpudotusryhmässä. Laihduttamiseen tottunut Mononen saikin painoaan nopeasti alas.

Nyt rivitalon pihalla hymyilee nainen, jolle riittää nykyään jopa kuuden tunnin yöunet. Kellon ympäri nukkumiset ja päiväunet ovat taakse jäänyttä elämää. Sitä, johon kuuluivat isot annoskoot ja epäsäännöllinen ruokailurytmi. Ennen leikkausta Mononen jaksoi kevyesti syödä kokonaisen pizzan, nykyään pari palaa tekee hänet kylläiseksi.

Leikkauksesta johtuen mahalaukkuun mahtuu muutama desilitra kerrallaan. Jos annoskoko kasvaa sitä isommaksi, sen saa tuntea nahoissaan. Lue mielenkiintoinen haastattelu lehdestä.

Teksti: Hymyn toimitus
Avainsanat: ylipaino, lihavuusleikkaus, laihdutusleikkaus, Maarit Mononen

Kommentit

Oma kommentti