Marittan sairastelukierre alkoi laihdutusleikkauksesta: Selvisin viidestä aivoinfarktista ja aivokasvaimesta

Maritta Kulmala havahtui tavanomaisella lääkärikäynnillä siihen, kun lääkäri totesi hänellä olevan ylipainoa niin paljon, että se voisi koitua Marittalle ennenaikaiseksi kuolemaksi.

Marittan tapauksessa järkevintä oli tehdä vatsalaukun ohitusleikkaus, jossa vatsalaukun kokoa pienennettiin. Ohitusleikkauksen yhteydessä ilmeni komplikaatioita, ja leikkauksia piti tehdä kaikkiaan kolme, joista viimeisessä Maritta oli menehtyä.

– Selvisin kuitenkin hengissä ja iloitsin toimenpiteestä, sillä kahdessa vuodessa painoa tippui yhteensä huikeat 70 kiloa, mikä todennäköisesti pelasti henkeni, sillä laihtumiseni jälkeen aloin toden teolla sairastella.

Maritta huomasi ettei kaikki ole kunnossa, häntä huimasi ja oikeasta korvasta aleni kuulo. Lisäksi kielessä alkoi tuntua polttelua.

Pian Maritta sai ensimmäisen aivoinfarktin, kun hän oli ystävänsä kanssa puhelimessa.

– Suustani ei enää yhtäkkiä kesken puhelun tullut mitään järkevää. Mölisin vain ja ystäväni luuli aluksi, että pelleilin. Sitten hän tajusi, että nyt on tosi kyseessä ja hän soitti ambulanssin.

Seuraavan puolen vuoden aikana elämä muuttui painajaiseksi. Aivoinfarktit seurasivat toinen toistaan ja yhteensä niitä ehti tulla kaikkiaan viisi kertaa, ennen kuin syy paljastui. Pään kuvauksissa paljastui, että Marittalla oli oikean korvan yläpuolella aivoissa aivorunkoon kiinnittynyt nyrkin kokoinen kuulohermokasvain.

– Se oli järkytys, ja kaiken lisäksi kasvain oli sellaisessa paikassa, ettei sitä saatu edes kokonaan poistettua. Sitä jäi aivorunkoon parin sentin palanen ja se voi lähteä kasvamaan uudelleen milloin tahansa. Jos kasvainta olisi kokonaan yritetty poistaa, halvaantuminen olisi ollut todennäköistä, kertoo Maritta Hymyn painetun lehden haastattelussa. Lue juttu lehdestä.

Teksti:Hymyn toimitus, Carmen Heikkilä
Avainsanat: aivoinfarkti, aivokasvain, Maritta Kulmala

Kommentit

Oma kommentti