Marja pelkää läheisensä puolesta: Järkyttyi Attendosta!

Yksityisten hoivakotien laiminlyönnit ovat kuuma puheenaihe, ja syystä. Nyt kertoo tarinansa helsinkiläinen Marja Nyman, joka on järkyttynyt hoivakodin toiminnasta.

Marja Nymanin ex-puoliso ja pojan isä sai aivoinfarktin huhtikuussa 2017. Hänen kehonsa oikea puoli halvaantui ja puheeseen tuli häiriöitä eli potilas hakee sanoja kommunikoidessaan. Mies asuu nyt hoivakoti Valkamahovissa, joka kuuluu Attendolle.

Marjan tekemät epäedulliset ja surulliset huomiot eivät mahdu tähän nettijuttuun. Lue koko haastattelu painetusta Hymystä.

Marja muun muassa kertoo, että sairaalassa hänen ex-miehensä pärjäsi refleksien palauduttua jo ilman vaippoja. Valkamahovissa potilasta pidetään vaipoissa yötä päivää, koska henkilökunta ei ehdi käyttää häntä vessassa.

Potilaan ruoasta Valkamahovi perii yli 500 euroa kuukaudessa. Talon omasta keittiöstä tulevia aterioita kuvaillaan Valkamahovin kotisivuilla terveellisiksi ja maistuviksi. Marjan mukaan potilaat saavat pääasiassa halvan uunilenkin, jauhelihakeiton ja nakkikastikkeen kaltaisia ruokia ja usein päivällisellä on puuroa.

– Hoivakodissa ollessaan hän on laihtunut yli 40 kiloa. Eräässä vaiheessa hänellä oli selässään mandariinin kokoinen kivulias paise noin kolmen viikon ajan, kunnes vaiva vasta hoidettiin, Marja pudistelee päätään.

67-vuotias potilas on Marjan mukaan taantunut, masentuneen ja apaattisen oloinen. Läheiset ovat vaatineet häntä vietäväksi tapaamaan mielenterveysalan ammattilaista. Tähän ei hoivakodissa olla suostuttu.

Hoivakodissa loukataan myös potilaan oikeutta kielilain puitteissa:

– Nyt potilas ei saa mitään palvelua äidinkielellään ruotsilla, vaan häntä hoitavat ihmiset, jotka eivät kunnolla osaa edes suomea…

Teksti:Hymyn toimitus, Vesa Häkli
Kuvat:Matti Matikainen
Avainsanat: Marja Nyman, Attendo, hoiva

Kommentit

Oma kommentti