Terttu ja Riku ovat tullikoiria, kuva: Kai Merilä

Me pysäytämme salakuljettajat!

Helsinki-Vantaan lentoaseman Lentotullissa työskentelee ohjaajiensa kanssa tarkkavainuisia labradorinnoutajia, joiden ansiosta muun muassa huumeet, aseet ja räjähteet eivät pääse jatkamaan matkaansa markkinoille. Hymy kävi tutustumassa heidän päiväänsä. Jutun on kirjoittanut ja kuvannut Kai Merilä.

Hymyn reportteri tapasi Lentotullissa neljä ahkeraa ja alalleen vihkiytynyttä tullikoiraa, joista Peppi, Heila ja Riku ovat labbiksia ja Terttu sileäkarvainennoutaja. Kyseiset koirat antoivat lavastetun työnäytöksen ohjaajansa kanssa reportterille. Tai no, eihän koira voi varmastikaan tietää ihan tarkkaan, onko kyseessä tositilanne vai näytösharjoitus, vai voiko?

– Oli harjoitus tai normaali työtilanne, niin koira suorittaa tehtävänsä aina yhtä huolellisesti ja tunnollisesti. Koirilla ei ole niin kutsuttua ”huonoa päivää” ollenkaan, ohjaaja Mika Niemenmaa hymyilee painetun Hymyn jutussa.

Siinä kun Tullin valvontakeinot ovat kehittyneet, myös salakuljetuskonstit ovat menneet ovelimmiksi vuosi vuodelta. Koiran supertarkkaa hajuaistia on vaikea hämätä.

– Erään kerran koira merkkasi ahkerasti postilähetystä, joka sisälsi tussikynäpaketin. Avasin sen ja otin tusseista korkit pois ja ne toimivat normaalisti. Koira ei kuitenkaan luovuttanut, vaan ilmoitti koko ajan jonkin olevan nyt vinossa. Leikkasin yhden tussin poikki ja kas, sisältä löytyi subutex-pillereitä, tullikoiraohjaaja Lassi Suntio muistelee.

Toisella kertaa koira puolestaan antoi hälytysmerkkejä shakkilaudasta, jossa ei kuitenkaan näkynyt läpivalaisussa mitään tavanomaisesta poikkeavaa.

– Koiran vainuun on vain aina luotettava. Kun shakkilautaa hieman purettiin, sisältä paljastui hasisöljyä, joka ei näkynyt läpivalaisussa.

Lue mielenkiintoinen reportaasi painetusta lehdestä.

Teksti: Hymyn toimitus
Avainsanat: tulli, huumekoira, tullikoira

Kommentit

Oma kommentti