Mikko Kivinen raivostui hallitukselle kulttuurialan ahdingosta: Meidät on hylätty!

Mikko Kivinen antoi kasvot kulttuurialan ahdingolle. Hän ehdottaa, että taiteilijat ja esiintyvät artistit eivät enää suostuisi tukemaan poliitikkoja vaalitilaisuuksissa. Poliitikot kun näyttävät hylänneen tukijansa.

Näyttelijä Mikko Kivinen on turhautunut kulttuurialan ahdinkoon, jota hänen ja monen muun taiteen alan edustajan mielestä hallitus ei ota tarpeeksi vakavasti. Hymykin on julkaissut juttuja, joissa kerrotaan taide- ja musiikkialan täydellisestä romahtamisesta koronavirusrajoitusten takia.

Koko ala mullistui vuosi sitten yhdessä yössä, kun kokoontumisrajoitukset tulivat voimaan. Tanssilavayrittäjät tuskailivat, artistit tuskailivat, tanssikansa tuskaili uuden, yllättävän tilanteen edessä. Leipä vietiin kertaheitolla pöydästä myös lukuisilta muilta alan toimijoilta. Kerrannaisvaikutukset ovat olleet valtavat. Hallitus ryntäsi apuun tarjoten muun muassa yrityksille rahallista tukea. Kulttuuripiirit jäivät nuolemaan näppejään.

– En väitä, etteikö hallitus olisi hoitanut koronatilannetta pääsääntöisesti hyvin, mutta esimerkiksi teattereiden sulkeminen näyttäytyy meidän silmissämme turhalta toimenpiteeltä. On täysin mahdollista järjestää esitykset turvallisesti, Mikko huomauttaa.

Katsomo voitaisiin täyttää käsidesin kautta valvotusti kulkien. Turvavälit on helppo pitää, kun katsojille osoitetaan ne paikat, joilla voi istua. Maski kasvoilla ei estä katsomasta näytelmää tai kuuntelemasta konserttia. Esiintyjät ovat lavalla varmasti turvavälin päässä. Poistuminenkin voidaan toteuttaa hallitusti. Mikko naurahtaakin, että tilanne teattereissa on turvallisempi kuin oleskelu Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen käytävillä.

– Mielestäni on väärin, että kaikki kulttuuritoiminta niputettiin yhteen. On eri asia istua katsomossa kuin olla vaikkapa kännipäissään heilumassa laivalla. Kulttuuriväki ei kuitenkaan halua vastakkainasettelua esimerkiksi ravintoloiden ja teattereiden välille. Ravintolassakin voi käydä koronaturvallisesti, Mikko sanoo.

Ongelma siis kulttuuritapahtumissa on niiden toisistaan poikkeava luonne. Tätä ei ole otettu huomioon rajoituksista päätettäessä. Mikko epäilee, että syynä on se, että uudelleenarviointi tietäisi lisää töitä viranomaisille. On helpompaa kieltää kaikki kulttuuritapahtumat kategorisesti.

– Tietenkin myös taiteilijat haluavat, ettei korona leviä. On ihan sama, kuinka monta ihmistä kokoontuu, jos kokoontuminen on turvallista. Nyt kaikilta vietiin toimeentulo ja oman ammatin harjoittamisen mahdollisuus. Se ei ole oikein.

Mikko on itsekin ollut vuoden työttömänä. Suosittu Saikkua kiitos -esityksen kolmas osa striimattiin helmikuussa verkkoon. Näytteleminen ilman yleisöä oli Mikon mielestä outoa, onhan kontakti katsojiin ensiarvoisen tärkeää. Ammattilaisilta sekin sujui.

– Piti kuvitella yleisö. Mutta kyllä se oudolta tuntui, Mikko sanoo.

Kun on kymmeniä vuosia harjoittanut ammattiaan yleisön edessä, kaipuu lavalle on kova. Mikko kertoo, että onneksi Saikkua kiitos, osa 3 -esityksen lisäksi on valmistunut muutama näytelmä, joita hän toivottavasti pääsee esittämään kesällä.

– Uskomme, että kesäteatteriesityksiä ei peruta. On ollut terapeuttista saada näytellä. Se on ammattini.

Lue Mikon haastattelu painetusta lehdestä.

Teksti:Hymyn toimitus, Reija Kokkola
Avainsanat: esiintyjät, esiintyvä taide, hallitus, korona, kulttuuri, Mikko Kivinen

Kommentit

Oma kommentti