Miksi turvapaikan saa usein mies, vaikka naisen asema on lähtömaissa heikko?

Hymyn lehtiversio kirjoitti viime vuonna naisten turvapaikanhakemiseen liittyvistä asioista. Aihe on ajankohtainen nytkin.

Kysyimme Maahanmuuttoviraston turvapaikkayksikön johtajalta Esko Revolta muun muassa, miksi turvapaikansaajien enemmistö on miehiä, vaikka hakijoissa korostuvat lähtömaat, joissa naisen asema on heikko.

-Tämä voi selittyä useilla eri tekijöillä. Lähteminen kotimaasta on usein vaikeaa, kallista ja mahdollisesti vaarallistakin. Enemmistö hakijoista on miehiä ja enemmistö turvapaikansaajista on miehiä, kertoo Repo.

Myönnettäisiinkö intialaiselle naiselle turvapaikkaa, jos hän sitä hakisi perustuen naisten kohteluun (joukkoraiskauksiin)?

-Intiasta tulee Suomeen hyvin vähän yksittäisiä turvapaikanhakijoita, eikä Intia ole tyypillinen turvapaikanhakijoiden lähtömaa. Intia kärsii monista ihmisoikeusongelmista, mutta on aidosti demokraattinen valtio, jossa kansalaisyhteiskunnalla on aktiivinen ja tärkeä rooli maan politiikassa. Suomesta turvapaikkaa hakevan intialaisnaisen hakemus tutkittaisiin, mutta pelkästään naisten yleiseen tilanteeseen Intiassa vetoamalla sitä ei myönnettäisi.

Teksti:Hymy.fi
Avainsanat: Intia, maahanmuutto, nainen, turvapaikka

Kommentit

Oma kommentti