Milla ja Markku menettivät palossa kaiken: Tuonne ne liekit vain löivät!

Milla ja Markku Vahtila ehtivät asua ”onnenkuplassaan” vain joitakin kuukausia. Heidän rakas talovanhuksensa roihahti liekkeihin keskellä yötä marraskuun alussa. He saivat pelastetuksi lemmikkinsä ja haaveilevat nyt rakentavansa tontille uuden vanhan talon.

Pakkanen paukkuu kovissa lukemissa, kun seisomme lumen keskellä Markku ja Milla­ Vahtilan tontilla Loviisan Malmgårdissa.

Vielä pari kuukautta sitten tontilla seisoi vanha ja arvokas hirsitalo, joka oli rakennettu historiallisena vuotena 1917. Nyt näky on lohduton. Jäljellä on vain lumen peittämiä tiili- ja hirsipinoja. Siinä on kaikki, mitä saatiin pelastetuksi nuoren pariskunnan unelmakodista.

– Vaikka unelmamme tuhoutui tuona yönä, meille on tärkeintä, että me emme itse vahingoittuneet ja saimme pelastetuksi koirat, pupun ja gekon. Jos eläimille olisi käynyt huonosti, emme ehkä jaksaisi nyt haaveilla talon jälleenrakentamisesta. Tai siis oikeastaan uuden vanhan talon pystyttämisestä tähän samaan paikkaan, Vahtilat pohtivat.

Paloyö on tarkasti muistissa:

Neljältä aamuyöstä he havahtuivat sikeästä unesta palohälyttimen ääneen. Kumpikin säpsähti hereille silmänräpäyksessä todetakseen, että ulkona kaunis metsä loimusi punaisena. Pimeä yö oli valaistunut pahimmalla mahdollisella tavalla. Loimotus ja huumaava tulen rätinä kertoivat heille, että mitään ei olisi tehtävissä. Silti epäusko valtasi mielen. Tämä ei voi olla totta!

– Syöksyin ulos alastomana, ja yritin sammuttaa paloa kahdella jauhesammuttimella. Samalla tiesin sen olevan turhaa. Jotain oli kuitenkin yritettävä, Markku sanoo vakavana.

Milla muistaa päästäneensä epätoivoisen rääkäisyn tajutessaan tilanteen kauheuden ennen kuin hän jähmettyi paikoilleen.

– Markku ei yleensä itke, mutta nyt hänkin itki istuessaan pihalla kyykyssä katsoen rakkaan talon haihtumista savuna ilmaan, vaimo kertoo.

Ihmisten auttamishalu on yllättänyt pariskunnan. Kun he järjestivät täystuhon jälkeen talkoot käyttökelpoisen materiaalin keräämiseksi talteen, paikalle tuli runsaasti ihmisiä. Milla ja Markku ovat saaneet apua myös käytännön järjestelyissä. Palon syttymissyy on yhä epävarma, mutta sen epäillään alkaneen sähköviasta. Miten nyt eteenpäin?

– Onneksi meillä on yhä vuokra-asunto Helsingissä. Haaveena on löytää jostain edullinen vanha talo, jonka voisimme jälleenrakentaa vanhan paikalle. Tapahtuneesta huolimatta rakastamme edelleen tätä paikkaa. Haluamme jatkaa elämää täällä, Milla ja Markku sanovat.

Lue koskettava tarina lehdestä.

Teksti:Hymyn toimitus, Reija Kokkola
Kuvat:Kari Pekonen
Avainsanat: tulipalo, Milla Vahtila, Markku Vahtila

Kommentit

Oma kommentti