Missi-Katariina selvisi Jokelan kouluammuskelusta – lopulta hän sairastui henkisesti

Miss Suomi -finalisti Katariina Juselius selvisi aikanaan Jokelan kouluammuskelusta, minkä jälkeen hän sairastui syömishäiriöön.

– Elin kuin nälkäkurki, Katariina myöntää Hymyn painetussa lehdessä, jossa hän kertoo elämäntarinansa.

Kansainvälisissä missiympyröissä mainetta niittänyt Katariina Juselius, 25, on kuin kotonaan Hymyn kesäneitokuvauksissa. Helsinkiläistynyt povipommi on alun perin maatilan tyttöjä, ja hän käy edelleen auttamassa vanhempiaan sukutilan hommissa Nurmijärvellä.

Mallimaailma on aiheuttanut joskus myös ongelmia Katariinan elämään.

Katariinan nuoruutta varjosti syömishäiriö, johon hän sairastui 16-vuotiaana.

– Olin aloittanut samoihin aikoihin mallintyöt, jossa kilpailu oli kovaa. Mallimaailmassa sanottiin suoraan, jos ulkonäössä oli jotain vikaa. Se ruokki sitä, että pitää olla laiha ja nätti. Pahimmillaan laihduttamisen tuloksena hiukseni putoilivat päästä ja kynnet katkeilivat.

Katariina yritti syömisellään hallita elämäänsä. Syöminen ja laihduttaminen olivat pitkään tärkeintä elämässä.

– Elin kuin nälkäkurki. Harmittaa, että nuoruusvuodet menivät tavallaan hukkaan. Olisi voinut elää enemmän, pohtii Katariina.

Osaltaan syömishäiriötä vauhditti tragedia, kun Katariina joutui osalliseksi Jokelan kouluammuskelua vuonna 2007 ollessaan seitsemännellä luokalla. Hän oli tuolloin 13-vuotias.

– Siinä iässä alkaa juuri pohtia maailmanmenoa. Sen jälkeen minusta tuli paljon vakavampi.
Kouluammuskelussa menehtyi yhdeksän ihmistä, monet heistä Katariinan tuttuja. Katariinan luokka oli viimeinen, joka evakuoitiin koulusta.

– Muistan, että laitoin äidilleni viestin, että ”täällä ammutaan, mä voin nyt kuolla tänne.” Kun sitä ennen ajatteli koulun olevan turvallisin paikka maailmassa, kyllä siinä vedettiin matto alta sen osalta ja tuli varovaisemmaksi. Kaikki pamaukset ja palohälyttimet saavat minut yhä hätkähtämään, Katariina tunnustaa.

Kuinka Katariina selvisi, lue painetusta Hymystä.

Teksti:Hymyn toimitus, Juhamatti Nieminen
Avainsanat: Jokelan kouluammuskelu, Katariina Juselius, syömishäiriö

Kommentit

Oma kommentti