Muistatko Tiputanssin tai Gangman Stylen? – Käärijän Cha Cha Cha myös tämän hittikaavan takana!

Käärijä. Kuva: OM-arkisto.

Maailman suurimmat hitit sisältävät usein vartavasten rakennetut tanssikuviot. Tanssiminen myös yhdistää ihmisiä ympäri maailmaa itse loistavan biisin ohella. Näin on tehty useat hitit, joista on tullut kestoklassikkoja ja jotka elävät ikuisesti.

Muutamina esimerkkeinä tällaisia ovat Las Ketchupin The Ketchup song, Macarena, PSY:n Gangman Style ja vaikkapa Tiputanssi.

1980-luvulla Tiputanssi mullisti tanssilattiat. Alkuperäisen tiputanssikappaleen sävelsi sveitsiläinen Werner Thomas 1950-luvulla nimellä Der Ententanz, ankkatanssi. Kappaleesta tuli hitti vasta vuonna 1980, kun hollantilainen yhtye De Electronica´s teki siitä uuden version. Sittemmin kappaleesta on tehty eri maissa jo yli sata versiota. Kappaletta tanssittiin myös Suomessa ahkerasti. Se oli joka diskon ja pikkujoulujen vakiotanssi.

Näin kävi myös Las Ketchup-yhtyeen laululle The Ketchup Song. Las Ketchup on espanjalainen popyhtye, jonka muodostavat sisarukset Lola, Pilar, Lucía sekä Rocío Muñoz. Yhtyeen ja sen ensimmäisen albumin nimet ovat viittauksia sisarusten isään, kuuluisaan flamencokitaristi Juan Muñoziin, joka tunnetaan paremmin taiteilijanimellä El Tomate. Yhtye julkaisi kesällä 2002 singlen ”Aserejé” (Yhdistyneessä kuningaskunnassa ja joissain muissa maissa nimellä ”The Ketchup Song”), joka nousi listaykköseksi 27 maassa. Single myi yli 7 miljoonaa kopiota. Ei ollut discoa, joissa kappaletta ei kuullut, eikä kovin monta ihmistä, jotka eivät tuota tanssia osanneet.

Macarena” on espanjalaisen popduo Los del Ríon kappale, joka kertoo samannimisestä naisesta. Kappale käyttää eräänlaista clave-rytmiä. Kappaleesta tuli kansainvälinen hitti ja se inspiroi tanssihuumaa vuoden 1996 aikana. Kappale jäi elämään klassikkona osittain sen ympärille tehdyn tanssin vuoksi.

Ja sitten tuli korealaisen laulaja PSY:n Gangman Style vuonna 2012. Siitä tuli YouTuben sen ajan katsotuin video. Musiikkivideo ylitti miljardin katsojan rajan 21. joulukuuta 2012. Vuonna 2014 videon katselukerrat ylittivät kaksi miljardia, ja YouTube joutui tekemään päivityksen, koska videon katselukerrat ylittivät laskurin kriittisen rajan. Laulu sisälsi omituisen tanssityylin, jota kaikkialla kopioitiin ympäri maailmaa.

Samoin saattaa käydä myös Käärijän Cha Cha Challe. Pelkästään loistava kappale voisi unohtua ihmisiltä aikaa myöten. Sen sijaan suuri osa kappaletta ihailevista ihmisistä ympäri maailmaa on opetellut myös hittiin sisältyvän tanssin.

Teksti:jarikupiainen
Avainsanat: cha cha cha, gangman style, käärijä, las ketchup, tiputanssi

Kommentit

Oma kommentti