Muistatko vielä Raimo Ilaskiven? 94-vuotias toimii vaimonsa omaishoitajana!

Entinen kansanedustaja ja europarlamentaarikko Raimo Ilaskivi on hoitanut viimeiset kahdeksan vuotta Airi-vaimoaan, joka mursi lonkkansa ja joutui pyörätuoliin. Kuun lopussa 94 vuotta täyttävä ylipormestari kertoo elämästään ja kuulumisistaan Hymyn painetun lehden haastattelussa, jonka ovat tehneet Jukka Kaunonen ja Kari Pekonen.

– Noin kahdeksan vuotta sitten Airi istahti vahingossa tuolin reunalle, putosi lattialle ja mursi lonkkansa. Se leikattiin naapurissa sijaitsevassa sairaalassa. Leikkaus ja kuntoutus onnistuivat hyvin, Ilaskivi alkaa kertoa.

Melko pian lonkka alkoi kuitenkin vihoitella, ja Airi joutui hankkimaan ulkona liikkumiseen ensin rollaattorin, sitten pyörätuolin. Avun tarve lisääntyi. Ilaskivien poika asuu lähellä vanhempiaan, ja hän auttoi kaikessa.

– Sitten Helsingin kaupungin sosiaalitoimi ehdotti, että minä ryhtyisin viralliseksi omaishoitajaksi. Siihen liittyy tiettyjä terveydenhuoltoon liittyviä etuja. Lähinnä se, että jos minulle käy jotain, niin kaupungilta tulee apua, kuten pesijät. Airilla on myös veteraanitunnus. Hänen lapsuuskotinsa sijaitsi sotatoimialueella toisessa maailmansodassa, ja Airi toimi parin kesän ajan pikkulottana muonitustehtävissä, Ilaskivi viitoittaa Hymyssä.

Ilaskivet ovat onnellisia, että voivat asua edelleen omassa kodissa, palvelutaloon muuttoa ei ole tarvinnut harkita.

– Juuri näin, se on hieno juttu. Enhän minä mikään kunnon ruuanlaittaja ole, ostan paljon puolivalmisteita, joita saa nykyään hyvin. Meillä on vielä sellainen etu, että viereisessä talossa on ravintola, ja sen kellarista pääsee keittiön kautta meidän talomme hissiin. Kun soitan tai lähetän sähköpostia, että tänään tarvittaisiin taas ruokaa, niin se tulee suoraan tänne kotiin.

Missä kunnossa Raimo itse on, kun mittarissa on 94 vuotta?

– Minulta on leikattu kaksi syöpää sisuiskaluista. Leikkaukset ovat onnistuneet, suolistosyövän leikkasi erinomaisen taitava kirurgi. Siitä on sen verran aikaa, että viiden vuoden seurantajaksot ovat takana, toivotaan että syöpä ei uusiudu. Toinenkin syöpä oli sisuskaluissa, sitten tuli vielä kolmas, eli ihosyöpä, nenää jouduttiin rakentelemaan hieman uudelleen, pirteä mies juttelee lehdessä.

Alla kuva Raimo Ilaskivestä vuodelta 2005, jolloin hän oli 77-vuotias.

Teksti: Hymyn toimitus
Avainsanat: Raimo Ilaskivi

Kommentit

Oma kommentti