Näin järjestelyt kiristyivät tänään: Eilen Tornioon tuli vain 30 turvapaikanhakijaa!

Turvapaikanhakijoiden järjestelykeskus aloitti tänään klo 10 toimintansa Tornion yhteislyseon lukion tiloissa. Järjestelykeskus on ensimmäinen laatuaan Suomessa.

Järjestelykeskuksen myötä Ruotsin puolelta saapuvan turvapaikanhakijan on rekisteröidyttävä turvapaikanhakijaksi Torniossa, eikä hän voi itse päättää, missä jättää hakemuksensa. Myös Kemiin saapuvat turvapaikanhakijat kuljetetaan Tornioon järjestelykeskukseen.

Toiminnan tavoitteena on saada turvapaikanhakijoiden saapuminen järjestelmällisesti hallintaan sekä hoitaa hakuprosessi nopeasti ja tehokkaasti. Lisäksi poliisi on tehostanut ulkomaalaisvalvontaa tullin ja rajavartiolaitoksen kanssa.

Järjestelykeskuksessa poliisi ottaa vastaan turvapaikkahakemuksen ja suorittaa turvapaikanhakijan rekisteröinnin. Majoituksesta ja ruokahuollosta vastaa Suomen Punainen Risti. Tarpeen tullen Järjestelykeskuksessa pystytään käsittelemään useita satoja turvapaikanhakijoita vuorokaudessa. Turvapaikanhakijat pyritään siirtämään vastaanottokeskuksiin muutaman vuorokauden sisällä.

Kun turvapaikanhakijalle on osoitettu vastaanottokeskus, kyseisen paikkakunnan poliisi suorittaa turvapaikkatutkinnan, joka sisältää hakijan laajemman kuulemisen asiassa. Tämän jälkeen Maahanmuuttovirasto päättää oleskeluluvan antamisesta tai sen eväämisestä. Kielteisen päätöksen saaneiden henkilöiden palauttamisesta kotimaahansa vastaa poliisi.

Lapin poliisilaitosta on saapunut tukemaan useita kymmeniä poliiseja eri puolilta maata. Poliisihallitus on komentanut turvapaikkatutkinnan valmiusryhmän 18. syyskuuta alkaen Tornioon suorittamaan hakijoiden rekisteröintiä ja vastaanottoa.

Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun turvapaikkatutkinnan valmiusryhmä on määrätty toimintaan. Lisäksi poliisin viestinnän valmiusryhmän jäseniä on komennettu hoitamaan poliisin sisäistä ja ulkoista viestintää. Poliisin toimintaa tukevat Rajavartiolaitos ja Tulli. Yhteistyötä tehdään myös Maahanmuuttoviraston kanssa. Puolustusvoimat antaa virka-apua muun muassa turvapaikanhakijoille suoritettavissa turvallisuustarkastuksissa.

Turvapaikanhakijoiden määrä on viime päivinä hieman laskenut edellisviikon luvuista. Maanantain aikana Tornioon saapui noin 30 rekisteröimätöntä turvapaikanhakijaa. Koko Lapin alueella turvapaikkaa haki yhteensä noin 130 henkilöä.

Kuvassa: Tornio, Wikimedia Commons

Teksti:Hymy.fi
Avainsanat: turvapaikanhakija, turvapaikka, pakolainen

Kommentit

Oma kommentti