Näin Suomen kesäsään ennustanut Unto päätyy ennustuksiinsa

Yksi Suomen tunnetuimmista kansansääennustajista, Unto Riihiluoma ennusti Hymyn lukijoiden iloksi tulevan kesän sään. Sen mukaan kesäkuusta tulee suhteellisen kaunis ja heinäkuussa on helteitä, mutta myös epävakaista.

Jutun voi lukea kokonaisuudessaan painetusta Hymystä.

Riihiluomilla säänennustaminen on ”sukuvika”, sillä menestystä suomenmestaruuskisoissa on Unton lisäksi vaimolla, tyttärellä ja vielä tyttärentyttärelläkin. Unto otti ensimmäisen kertaa osaa SM-mittelöön vuonna 1987, jolloin kisa järjestettiin Hyrynsalmella.

Unto käyttää ennustuksissaan hyväkseen taivaankappaleiden ja kuun kiertoa. Hän sanoo, että se on vanha merimiesten tietolähde tulevan sään suhteen. Nousu- ja laskuvedet olivat tärkeitä elementtejä vanhalla purjealusaikakaudella.

– Olen pitänyt vuosikymmenten ajan tarkkaa sääpäiväkirjaa ja pidän edelleen. Merkitsen ylös joka päivä aamun, päivän ja illan säätilan. Pistän päiväkirjaan lämpötilan, yleisen sään kuvan ja tuulen suunnan sekä sen nopeuden.

– Olen tehnyt sen havainnon jo aikaa sitten, että säätilassa on eräänlainen seitsemän vuoden kierto. Kun tarkastelee taaksepäin näitä seitsemän vuoden jaksoja, huomaa selvästi, että kerran seitsemässä vuodessa on ollut aina hyvin samankaltainen säätila, sääprofeetta Riihiluoma tietää.

Teksti: Hymyn toimitus
Avainsanat: sää, Unto Riihiluoma

Kommentit

Oma kommentti