Naiset kertovat rintasyövästä: ”Rankka kokemus, arvot menivät remonttiin”

Kolme noin viisikymppistä suomalaista naista kertoo Terveyden Asialla -hyvinvointisivuston haastattelussa ajatuksiaan rintasyövän sairastamisen jälkeen.

Ääneen pääsee esimerkiksi 52-vuotias Nina, jolle rintasyöpä tuntui kaukaiselta asialta ja hän luki siitä vain lehdistä.

Taudin sairastettuaan hän tietää, että se voi tulla kenelle tahansa, eikä siihen vaikuta perimä eivätkä omat elämäntavat.

-Sairastuminen rintasyöpään oli rankka kokemus niin fyysisesti kuin henkisestikin, hän summaa. Jotain siitä jäi käteenkin:

-Sairastuminen on tuonut uusia ajatusmalleja: en hermostu pienistä arjen vastoinkäymisistä entiseen tapaan vaan rauhallisesti mietin niihin ratkaisuja. Osaan ehkä laittaa asiat paremmin perspektiiviin. Ehkä kliseistä sanoa, että se sai miettimään arvojani uudestaan, mutta niin kuitenkin on käynyt.

Kymmenen kuukautta diagnoosin jälkeen elämä on palautumassa uomiinsa ja entiseen, mutta ei silti täysin koskaan.

-Kaikesta huolimatta itkukin voi olla herkässä. Suru ja pelko ovat osa minua ja sekä ymmärrän että hyväksyn sen, että tämä läpikäymäni syöpämatka kulkee mukanani loppuiän. Siltikin haluan ajatella, että voin puhua taudistani menneessä aikamuodossa: minulla oli rintasyöpä, Nina kertoo. Lue kolmen naisen kokemustarinat sivustolta, TÄÄLTÄ.

Teksti: Hymyn toimitus
Avainsanat: rintasyöpä

Kommentit

Oma kommentti