Naurutakuu – toimittajamme vastasi sähköpostihuijaukseen – ja kuinka sitten kävikään!

Mediassa on varoiteltu vuosikaudet erinäisistä huijausviesteistä, joita on lähetelty aiemmin kirjeinä, mutta sittemmin sähköposti- ja tekstiviestien muodossa. Niin kutsutut ”nigerialaiskirjeet” ovat jo poliisillekin vanha tuttu juttu.

Aina joku kuitenkin menee lankaan ja rosvot saavat haluamansa. Yleensä kirjeissä kerrotaan vaikkapa perinnöstä tai voitosta, jonka saadakseen pitää ensin lähettää tietty summa rahaa esimerkiksi leimaveroihin tai muihin järjestelykuluihin. Lopun arvaa, raha menee, mitään ei tule.

Hymyn toimittaja sai muutamia päiviä sitten sähköpostiviestin Jamila Kabamba -nimiseltä naiselta. Se oli otsikoitu viettelevästi: Hei rakas! Toimittaja ei ymmärtänyt, mistä hänen osoitteensa oli ”naiselle” päätynyt, mutta mieleen pulpahti piru; pelleilläänpäs näitten huijariapinoitten kanssa hieman.

Ensimmäinen Jamilan viesti oli lyhyt ja huonolla suomella käännösohjelmaa käyttäen kirjoitettu. Toimittaja vastasi. Suomeksi.

Terve Jamila!
En nyt oikein tiedä mistä sait osoitteeni, mutta kerro nyt ihmeessä itsestäsi, kun sinulla on selvästi tuo suomen kielikin hyvin hallussa.
Odotan suurin piirtein kiihkeänä.
Terveisin
Erkki Postimerkki

Mitä sitten tapahtui?

Kului vuorokausi. Saapui vastaus. No, nyt tuli heviä asiaa. Tuli kuviakin. Niissä oli kaunis nainen. Neitokainen kertoi kirjoittavansa pakolaisleiriltä (häh?) Senegalista. Hänen isänsä oli ollut Kongossa rikas mies, poliitikko, mutta hänet oli ammuttu. Surullista. Pitihän tätä kirjeenvaihtoa jatkaa.

Kirjoitin olevani sataneljävuotias ja asuvani bambumajassa koivun latvassa. En jaksanut kirjoittaa enempää, joten copypastasin jostain Terveys-Hymyn jutusta kymmenen riviä. Rakkain terveisin ja meneeköhän läpi?

Kyllä meni. Nyt alettiin jo puhua rahasta. Nainen kertoi isänsä tallettaneen 9,7 miljoonaa puntaa englantilaispankkiin. Hän luottaisi minuun jo parin kirjeen jälkeen. Olisin hänen valittunsa. Mukaan tuli jo jumala, jeesus ja mooses – hän kiitti kaikkia löydettyään minut.

Minä vastasin. En jaksanut kirjoittaa pitkästi, niinpä kopioin vain hänen kirjoituksensa ja laitoin takaisin. Huomaisikohan neitokainen mitään?

Eipä tietenkään. Nyt tuli yksityiskohtaisempaa tarinaa rahoista. Saisin 15 prosenttia talletuksesta ja luonnollisesti hänet omakseni, jos ottaisin yhteyttä englantilaiseen pastoriin ja asiamieheen. Hän voisi alkaa järjestellä raha-asiaa kanssani. Sain numerot ynnä muut.

Eiköhän tämä ollut tässä, päätin. Neljä kirjettä, neljä päivää.  Viimeisin viesteistä oli jo niin kauheata käännösmoskaa, että jos joku älyllinen sai siitä siansaksasta järjellistä selvää, niin onnittelut. Panostaisivat nyt vähän, niin onnistumisprosentti voisi nousta.

Siitä huolimatta. Voitteko kuvitella? Joka vuosi moni suomalainenkin menee tähän lankaan.

Kuinka dillejä ihmiset oikein ovat? Vain Jamila sen tietää.

 

Teksti:Hymy.fi
Avainsanat: huijaus, sähköpostihuijaus

Kommentit

Varoituksen sana, jos laitette sp-osoitettanne näkyviin, vaikka esim. johonkin nettimarkkinoiden ilmoituksiin, ne on sitten samantien valjastettu maailman markkinoille, niiden keräilyyn on automaatteja. Pahin mahdollinen on lopputulos on koneesi kaappaaminen jos suojaus ontuu hetkenkin. Vältytte laittamalla sp-osoitteen esim tyyliin jaska.jokunenÄTjokumail.com tai jaska.jokunen@(poistatämä)jokumail.com Kuten ylläolevastakin tajuaa niin vastausgeneraattori on vastapuolella käytössä ja tottatosiaan, vaikka yksi kymmenestä miljoonasta lähetetystä mailista tuo huijarille tuoton niin tulos on heille hyvä sillä tehtäväksi jää vaan noutaa rahat.

sain itse ”virallisen s-postin” ”FBI toimistosta” missä sanottiin että fbi on takavarikoinut minulle tulevan 15 miljoonaa dollaria. samassa postissa varoitettiin myös nigerialais kirjeistä. huvittavaa oli että olis pitäny postittaa 200 dollaria nigeriaan että olisin saanut rahani. mistä olivat saanut etu ja sukunimeni s-postia myöten, ei ole tietoa.

Noin kolme vuotta sitten olin yhteydessä yhteen ”kaunokaiseen” niin pitkään, että tehtiin treffit Amsterdamin lentokentälle, jonne minun olisi pitänyt tuoda noin 50.000 euroa rahaa mukanani, joilla olisi sitten saatu lunastettua 10 miljoonaa euroa Hollantilaisesta pankista, josta minun osuus oli mitätön 5 miljoonaa euroa.
Myöhemmin sain sähköpostin jossa kysyttiin, miksi en saapunut ? Laitoin vastaukseksi Kummelin lentäjän sanat ” Pelikaani meni turbiinista läpi nousussa”
Olihan se joku suomalainen tunnettu henkilö ostanut värjättyjä dollareitain, joten hölmöjä löytyy miljoonasta 1 ja siksi huijausviestejä liikkuu.

Oma kommentti