Nyt esittäytyy Jämijärven metsäsissi Rainer Rajakallio: Olen mielelläni köyhä!

Rainer Rajakallio on asunut viisi vuotta vailla mitään mukavuuksia autioituvalla haja-asutusalueella. Hän kiittelee elävänsä niin kuin itse haluaa.

Nyt hän kertoo elämäntarinansa painetussa Hymyssä. Jutun on kirjoittanut Esa Pesonen ja kuvannut Mika Kanerva.

Rainer Rajakallion pihamaa on kuin myrskyn merkki verrattuna keskivertoon suomalaiseen omakotitalon pihamaahan. Rainer selittää Hymylle, mistä on kyse.

– Nämä eivät ole mitään rojuja, vaikka tykkään asua kuin kaatopaikalla. Omavaraistaloutta kun yksi sairas vanha mies rakentaa, niin se ottaa aikansa, ennen kuin asiat ovat järjestyksessä.

Jämijärven Vihunkylässä asuva entinen biologi ja virkamies Rainer Rajakallio, 63, on nimetty mediassa Jämijärven metsäsissiksi. Rainer itse on tittelistään hieman ihmeissään.

– Itse kutsun itseäni Peikko Ryövärinpojaksi. Ihmisiä ovat aina kiinnostaneet outoudet ja pylväspyhimykset, siksi kai minunkin elämäni kiinnostaa. Olen mieluummin köyhä kuin orja ja en ole koskaan totellut ketään, Rainer nauraa.

Rajakallion käytössä olevat rahavarat ovat hämmästyttävän niukat.

– Pärjään 356 euron osittaisella varhennetulla vanhuuseläkkeellä kuukaudessa. Kaupungissa se ei olisi tietenkään mahdollista.

Rainerin ruokavalio on karun yksinkertainen. Siihen ei kuulu pröystäilyä.

– Kaupasta ostan vain välttämättömimmät, kuten keliakiani takia gluteenittomia kaurahiutaleita sekä linssejä ja tomaattimurskaa intialaiseen linssipataan, joka on perusruokiani. Ostan myös halpaa uunimakkaraa. Siinä kun ei ole edes lihaa.

Mies toteaa, että hänen omavaraisuusasteensa on 70 prosenttia, mutta hän pyrkii 80 prosenttiin. Täysin omavarainen on silloin, kun on kokonaan rahatalouden ulkopuolella.

Rainerin talo ei ole sähkö- tai vesijohtoverkossa. Miehen saunakin toimii varastona.

– Käyttöveden saan kerättyä sadevedestä, ja jos tarvitsen sähköä, minulla on virranlähteenä aggregaatti. Minulle riittää peseytymiseen sangollinen vettä. Sauna veisi vain puuta ja vettä turhaan.

Lue Rainerin haastattelu painetusta Hymystä.

Teksti: Hymyn toimitus
Avainsanat: köyhyys, Rainer Rajakallio, omavaraisuus

Kommentit

Oma kommentti