Nyt puhuu Vantaalla rajusti kiusatun lapsen äiti: ”Miksi uhri joutuu aina vaihtamaan koulua?”

Mariian tyttäreltä on murtunut hammas, alentunut korvasta kuulo, vioittunut sarveiskalvo – kaikki vakavien kouluväkivaltatapausten vuoksi.

Nyt äiti kertoo lapsensa kamalan tarinan vantaalaisesta koulumaailmasta.

Suomessa on viime päivinä luettu surullisia uutisia koulukiusaamisesta, jota voi nimittää oikeammin kouluväkivallaksi. Tapauksia on useita, esimerkiksi Joensuusta ja Vantaalta.

Jälkimmäinen kaupunki näyttää olevan oikea kouluharmien pesäke, sillä Kytöpuiston koulun kuristamistapaus ja Havukosken koulun tajuttomaksi hakkaaminen ovat järkyttäneet syvästi.

Hymyn haastattelema Mariia on perheenäiti Vantaalta, ja myös hänen tyttärensä kouluväkivaltatapaus on karmaiseva osoitus siitä, että jotain on tehtävä – elämä kouluissa on käynyt liian turvattomaksi.

Kaikki sai vantaalaistytön äidin mukaan alkunsa jo kolmisen vuotta sitten. Hänen tytärtään alettiin kiusata koulussa. Se oli huutelua, nimittelyä, tönimistä. Lopulta hänet pahoinpideltiin.

Äidin mielestä koulu ei ottanut vastuuta asiassa.

Lopulta tytön kiusaaminen meni niin pitkälle, että hänen näköään vahingoitettiin laserosoittimella. Entuudestaan toinen tytön silmistä oli jo vammautunut.

Äiti on tyrmistynyt koulun välinpitämättömyyteen. Asiaa olisi pitänyt heti aktiivisesti hoitaa, mutta viikot vain kuluivat ja äidistä tuntui, että pallo oli koko ajan kiusatun vanhemmalla itsellään.

-Tuntuu, että kukaan ei ymmärrä uhria, ei uhrin perhettä ja sitä mitä ollaan käyty läpi. Lukuisia valvottuja öitä, töistä poissaoloja, pelkoa, surua ja ahdistusta. Mitä tekevät aikuiset joiden pitäisi turvata kaikkien lasten koulunkäynti? Eivät kanna vastuuta. Tyttöni pelkää mennä ulos ilman aikuista, heräilee öisin ja mikä pahinta, luottamus on mennyt, äiti suree.

Mikä tyttären tilanne on sitten nyt, lähes vuosi kamalien tapausten jälkeen?

-Hän on päässyt traumaterapiaan. Olemme tehneet koulun toiminnasta rikosilmoituksen ja korvausasia etenee tarvittaessa oikeuteen, äiti vakuuttaa.

Sitä hän ei ymmärrä, miksi uhri on aina se, joka väistyy ja vaihtaa koulua joutuen laittamaan elämänsä ympyrät uusiksi.

Lue juttu painetusta lehdestä.

Teksti:JT Tuomela
Avainsanat: Vantaa, laser, koulukiusaaminen

Kommentit

Oma kommentti