Onko tuki sama kaikille – vanhukset vastaan turvapaikanhakijat

Vuonna 2015 Suomeen saapui yli 32 000 turvapaikanhakijaa. Samaan aikaan 84-vuotias Aarne makasi päiväkausia vanhustenkodissa pääsemättä ulkoilemaan.

Näillä sanoilla alkaa Hymy-lehden painetussa lehdessä oleva reportaasi, jonka ajatuksena on tarkastella suomalaisten vanhusten asemaa turvapaikanhakijoihin rinnastettuna ja verrattuna.

Viimeiset vuotensa Aarne, lääkäri ammatiltaan, vietti kunnan tarjoamassa vanhustenkodissa. Siellä piti olla hyvät oltavat. Ei ollut.

-Minulle sanottiin että isä pääsee ulos päivittäin. Selvitin omin konsteineni isäni kenkiä vertailemalla, että oliko niitä siirretty. Ei isä päässyt ulkoilemaan, Aarnen tytär Tarja Riikonen toteaa Hymyssä.

Hänellä on paljon kerrottavaa isänsä kohtelusta. Isällä oli vaippa, mutta se oli niin täynnä että siitä valui yli. Sitä ei ollut ilmeisesti vaihdettu vuorokausiin.

Vanhustenhoitoon Suomella ei näytä olevan varaa. Ei sitten mitenkään. Tuntuu siltä että olemme unohtaneet omat seniorimme ja veteraanimme. Vuonna 2016 valtio maksoi turvapaikanhakijoiden vastaanottopalveluista 619 miljoonaa. Lue lisää Hymystä.

Teksti: Hymyn toimitus
Avainsanat: turvapaikanhakija, vanhustenhoito

Kommentit

Tämä on juuri asia joka sapettaa minua suunnattomasti.Me otetaan tänne pakolaisina nuoria raavaita miehiä maleksimaan pitkin katuja kännykät kourissa ja maksetaan niiden ylläpito, kun samaan aikaan kantaväestö ,eritoten vanhukset ja nuoriso kärsii..Nuoret tarvitsisi mielenterveyteen liittyvää hoitoa ja vanhat ihan vaan peruskamaa,eli puhtautta ja ruokaa ja huolenpitoa. Minun järkeen ei sovi millään,että nuo kundit ,mitä meilläkin päin käppäilee toimettona ja häiriköi tyttöjä ,elävät minun rahoillani… Samaten päivittäin luetaan lehdistä ja somesta kuinka vanhus on ilman hoitoa ja hoivaa kun EI OLE VAROJA ,MILLÄ HOITAA… Eikö pitäisi ensin hoitaa omat ihmiset ja sitten se mahdollinen ylijäämä kohdentaa johonkin muuhun auttamiseen? Sanotaanhan lentokoneenkin turvaohjeissa ,että hätätilanteen sattuessa aseta happinaamarit ensin itsellesi ja sitten katso tarvitseeko kaveri apua..Minua pelottaa tulla vanhaksi,ihan aikuisten oikeasti….

Aika moni jakaa huolesi tulevaisuudesta mitä vanhuuteen tulee.

Oma kommentti