Kuva: Mika Heikkilä

Onnettomuus oli romuttaa ratsastaja-Jaanan koko elämän: Selkä räjähti pieniksi palasiksi

Esteratsastaja Jaana Kivimäki, 45, oli valmistautumassa kesällä 2004 Kaakkois-Suomen aluemestaruuskilpailuihin, kun hän jäi hevoskuljetusauton lastaussillan alle.

500-kiloisen sillan hydrauliikkajärjestelmä petti ja metallilevy katkaisi Kivimäen selkäytimen kahteen osaan.

– Kehostani löytyi 2 000 sirpaletta luuta, Kivimäki kertoo.

Ambulanssi saapui paikalle viidessä minuutissa. Sairaalassa Kivimäen leikkasi kaksi kirurgia, jotka tekivät töitä yhteensä yhdeksän tuntia.

Kivimäen perhe oli paikalla, kun hän heräsi nukutuksesta. Osa sukulaisista ei pystynyt pidättelemään kyyneleitä, kun lääkäri kertoi hänelle, ettei hän tule enää koskaan kävelemään.

– Minulla ei ole tapahtuneesta mitään mielikuvaa, mutta olin kuulemma todennut siihen, että mitä te itkette, nyt tavoitteeni on paikka paralympialaisissa, Kivimäki sanoo.

Kuntoutuminen kesti kuusi kuukautta. Neljän kuukauden päästä onnettomuudesta Kivimäki kipusi uudelleen hevosen selkään. Esteratsastus vaihtui kouluratsastukseen.

Parakouluratsastuksessa sääntöjä sovelletaan vamman mukaan. Hän ohjaa hevosta niin äänellä kuin kahdella piiskalla, koska jalat eivät toimi.

Tällä hetkellä Kivimäki tavoittelee paikkaa Tokion paralympialaisiin. Lue naisen sitkeyttä osoittava tarina painetusta Hymystä, jonne sen on kirjoittanut toimittaja Mika Heikkilä.

Teksti: Hymyn toimitus
Avainsanat: Jaana Kivimäki, parakouluratsastus, ratsastus, vammautuminen

Kommentit

Oma kommentti