Outo näky keskellä Espoota: ”Kiroolimma ja kiärtelimmä, ja perustettihin sitten itte”

Espoon Nihtisillassa, Nestettä vastapäätä on erikoinen näky: grilli jossa on pohojalaaset värit ja seinässä oikein kylttikin: pohjalaista grilliruokaa. Mistä on kyse?

-Meilton kysytty monaasti, jotta mistä saimma päähämmä perustaa tällaasen grillin pääkaupunkiseurulle. Likat on siitä sanonu monelle jo hampurilaasen laitoon lomas kertonehensa. No, me kaivattihin kovasti perinteestä pohojalaasta grilliruakaa. Sellaasta vanhanaikaasta ja konstaalematoonta, hyvistä ainehista tehtyä oikiaa ruakaa. Sellaasta, että annokset on kunnollisen kokoosia, ne maistuu itte teheryltä ja johona parilootava leipä on oikias leipomos leivottua. Kiärsimmä grilliltä toiselle täällä isoolla kirkonkylällä ja ei vaan tullu vastahan sellaasta, mitä me ettittihin, Pohjanmaan grilliltä kerrotaan.

Kun oli aikansa kierrelty ja kiroiltu toisillensa, päätettiin perustaa pulju ihan itse.

-Silloon saarahan sellaasta ruakaa, jota miäli teköö. Ajateltihin, että teherähän sitte viimeesen päälle pohojalaasta eikä laarusta tai määrästä tingitä. Sellaasta ruakaa haluamma tariota, jota haluamma ittekki syärä.

Grilliltä näyttäisi löytyvän pohjalaisen oloisia annoksia, kuten Pirun häjy tai Komia. Vallesmannikin löytyy, tietenkin. Etelä-Suomessa monikaan ei varmaan ymmärrä, mitä sana ”käriste” tarkoittaa. Sitäkin on kyseisen grillin annoksissa.

Sehän on tietenkin makkaraa! Vähän niin kuin itikka on pohjalaasittain lehmä, eikä sitäkään stadilainen tajua.

Grilli sijaitsee muuten hyvin lähellä Espoon pääpoliisiasemaa, joten kissalan pojat lienevät vakioasiakaskuntaa.

Teksti: Hymyn toimitus
Avainsanat: grilli, Pohjanmaan grilli

Kommentit

Oma kommentti