Passia ei kannata hakea juuri nyt – tämän takia!

Passi- ja henkilökorttien haku on ruuhkauttanut osan poliisilaitosten asiakaspalvelupisteistä. Kyse on kesäruuhkasta.

Poliisi kehottaa ihmisiä arvioimaan, onko matkustusasiakirjan uusiminen välttämätöntä kevään ja kesän aikana vai voiko uusimisen siirtää syksyyn.

-Perinteistä kesäruuhkaa ei voi välttää aikaistamalla passin hakua nyt keväälle, sillä ajanvarauskalenterit ovat jo täyttyneet varsinkin pääpoliisiasemilla pitkälle kevääseen. Myös kesästä on tulossa ruuhkainen, kertoo lupahallintopäällikkö Minna Gråsten Poliisihallituksesta.

Poliisin vinkit passin hakijalle ovat:

1. Ennakoi tuleva tarpeesi ja selvitä, millaisen matkustusasiakirjan tarvitset. Henkilökortti riittää EU-alueella mutta passi tarvitaan EU:n ulkopuolella.

2. Hae uutta passia tai henkilökorttia hyvissä ajoin ennen suunniteltua matkaa.

3. Aloita haku varaamalla aika poliisin lupapalveluun. Jos lähimmästä toimipaikasta ei aikoja löydy, asiointiaika voi löytyä jostain muusta toimipaikasta. Passi- ja henkilökorttihakemuksen voi tehdä missä tahansa poliisin lupapalvelupisteessä. Varaa aika etukäteen poliisin verkkosivulta www.poliisi.fi/ajanvaraus. Ajanvarauksen voit halutessasi tehdä myös puhelimitse poliisilaitokselle.

4. Jos tiedät tarvitsevasi passin vasta myöhemmin syksyllä, hae se vasta syksyllä, vaikka passisi voimassaolo olisi jo mennyt umpeen. Matkustusasiakirjan voimassaolon vanheneminen ei viivytä uuden myöntämistä. Ota vanhentunut passi mukaasi, kun haet uutta passia.

5. Normaalin passin toimitusaika on noin viikko. Toimitusajat eri tapauksissa on kerrottu poliisi.fi-sivuilla. Huomioi, että passi- ja henkilökorttihakemus tehdään poliisilaitoksella eikä erillistä lomaketta ole käytössä.

6. Poliisi.fi-sivuilta löytyy tietoa passin hakemisesta. Esimerkiksi lapsen passia varten tarvitaan huoltajien suostumus ja lapsen tulee olla henkilökohtaisesti paikalla passihakemusta jätettäessä.

Teksti:Hymy.fi
Avainsanat: poliisi, passi, ruuhka

Kommentit

Oma kommentti