Pekka Poudan koirille heippa Maikkarilta! Tällaisia oireita voi tulla allergiasta kärsiville – aivastelua, ihottumaa, astmaoireita!

METEOROLOGI PEKKA POUTA, 21.7.2011
© Ari Heinonen/KuvaryhmŠ/SKOY *** Local Caption ***

Meteorologi Pekka Poudan koirat Sini ja Suvi poistuivat ruudusta, eikä niitä nähdä enää MTV:n säälähetyksissä. Syynä tähän on toimituksessa ilmenneet allergiaoireireet.

Mutta millainen sitten on koiran ihmiselle aiheuttama allergia?

Suomalaisista noin 15 prosenttia saa oireita lemmikeistä. Oireet vaihtelevat lievistä aivasteluista vaikeisiin astmaoireisiin.
Joka kolmannessa suomalaiskodissa on lemmikki. Yleisimpiä lemmikkejä ovat koira, kissa ja akvaariokalat. Myös kaneja, jyrsijöitä, liskoja, kilpikonnia ja käärmeitä on lemmikkieläiminä. Suomalaisista noin 15 prosenttia saa oireita lemmikeistä. Oireet vaihtelevat lievästä allergisesta nuhasta vaikeisiin astmaoireisiin, kerrotaan Allergia.fi -sivustolla.

Eläinallergia tarkoittaa yliherkkyysreaktiota eläinten hilseessä, karvoissa, syljessä ja virtsassa oleviin proteiineihin. Tällaista allergiaa esiintyy noin 15 prosentilla suomalaisista.

Allergia aiheuttaa oireita silmiin ja nenään sekä alahengitysteihin. Se voi myös pahentaa atooppista ihottumaa tai aiheuttaa nokkosihottumaa.

Allerginen ihminen voi saada helpostusta lemmikkien aiheuttamista lievistä oireista antihistamiinitableteilla, silmätipoilla ja nenäsuihkeilla.

Yleisimpiä ovat koira- ja kissa-allergiat. Ihminen voi olla allerginen myös hevosille, lehmille, marsuille, rotille, hiirille, hamstereille, häkkilinnuille, kanoille ja matelijoille.

Allergeenit ovat proteiineja, valkuaisaineita, jotka sisään hengitettyinä tai ihon kanssa kosketuksiin joutuessaan saavat elimistön muodostamaan vasta-aineita. Reaktio vapauttaa histamiinia, joka aiheuttaa ylähengitysteiden turvotusta ja ärsytystä ja saa aikaan heinänuhan ja astman tyypilliset oireet. Taipumus yliherkkyyteen on usein perinnöllistä, kerrotaan netlaakari.fi -sivustolla.

Teksti: jarikupiainen
Avainsanat: koirat, Pekka Pouta

Kommentit

Oma kommentti