Pertti Salovaara, Salovaaran Pertti, palasi radioon: ”Hienoa jutella ihmisten kanssa öisin”

Radiosta tuttu ääni on palannut taas eetteriin. Pertti Salovaara juontaa Radio Novassa Yöradiota vuoroilloin veljensä Laurin kanssa.

Pertin elämään on siis palannut kaksi intohimoa, radiotyö ja liikennekulttuuri. Pertti kertoo nauttivansa työstään joka hetki. Yöllä liikkuvat ihmiset ovat usein itsekseen, jolloin tuttu juontaja tuntuu öiseltä ystävältä.

– Yöradiota on intiimimpää tehdä kuin muuta radio-ohjelmaa. Liikenne sopii tähän hyvin, sillä iltaisin ja öisin hereillä olevat ovat usein työkseen liikenteessä. On hienoa jutella ihmisten kanssa niitä näitä. Monet kertovat ihan tavallisia tilannekuvia. On saunottu ja nautittu muutama olut. Kaikki hyvin siis, Pertti hymyilee.

Hän pitää siitä, että radiotyö on ennalta suunnittelematonta. Kuuntelija on käsikirjoittaja, hänen ehdoillaan mennään. Juttelu kulkee juuri siihen suuntaan, mistä kukin haluaa puhua. Eräs tuttava kysyi Pertiltä, että miksi juuri liikenteestä pitää puhua.

– Vastasin, että jokaisella ihmisellä on perustuslaillinen oikeus koskemattomuuteen. Jos törppöilee liikenteessä, saattaa rikkoa tätä oikeutta.

Kiihkeän suosion vuosina 2000-luvun alussa Pertti kertoo valmistaneensa henkisesti itseään ennen radiojuontojaan. Olen rohkea, riehakas, empaattinen ja innostunut, hän hoki hiljaisessa studiossa itselleen silmät suljettuina. Se toimi paremmin kuin hyvin. Ääneen pääsi energiaa puhkuva juontaja, joka puhui kuuntelijoille, niin, oikeastaan maanisesti. Pertti piti työstään ihan aidosti jo tuolloin.

– Tunne lähetyksissäni oli välillä kuin tilani sairauden maanisvaiheessa. Tunsin hallitsevani kaiken. Yöradiossa tunnelma on kuitenkin luonnostaan leppoisa, ei niin kiireinen, hän kuvailee.

Pertti kertoo elämästään Hymyn painetussa lehdessä. Hän puhuu myös maanisdepressiivisyydestään eli kaksisuuntaisesta mielialahäiriöstään, johon hänellä on lääkitys. Oireet ovat pysyneet poissa jo muutamia vuosia.

Teksti:Hymyn toimitus, Reija Kokkola
Avainsanat: Pertti Salovaara, yöradio

Kommentit

Oma kommentti