Pimeän työn tekijälle koittaa huonommat ajat tammikuussa

Harmaa talous paitsi syö valtion verotuloja, myös aiheuttaa suuren riskin pimeälle työntekijälle: jos veroja ei makseta, todennäköisesti myöskään lakisääteisiä vakuutuksia ei huolehdita.

Jos pimeä työskentely on yhteinen sopimus, työntekijä voi jäädä vahingon sattuessa ilman korvauksia.

Ensi vuoden alussa voimaan astuva uusi työtapaturmavakuutuslaki yrittää puuttua harmaaseen talouteen vastuuttamalla myös työntekijää vakuuttamisrikkomuksista.

Mikäli työntekijä ja työnantaja yhteistuumin rikkovat lakia ja tekevät pimeän työsopimuksen, myös työntekijä voi saada seuraamuksia.

-Työtapaturman sattuessa tällainen työntekijä voidaan jättää kokonaan ilman korvauksia. Jos tapaturma on vakava, tapaturmasta on esimerkiksi aiheutunut pysyvä invaliditeetti, kyse on työntekijän kannalta erittäin vakavasta asiasta, kertoo päällikkö Niina Laakso Työtapaturmavakuutusten liitosta.

Pimeää työtä tekevä työntekijä ei siis ole Suomen työtapaturmavakuutuslain alainen. Toki vahingon sattuessa hänen henkilökohtaiset vakuutuksensa voivat korvata jotain. Pääsääntöisesti laillisessa työssä sattuneet onnettomuudet korvataan kuitenkin paremmin kuin vapaa-ajalla sattuneet. Tätä pimeään työhön suostunut työntekijä ei välttämättä tule ajatelleeksi.

Teksti:Hymy.fi
Avainsanat: työ, harmaa talous, pimeä työ, kuutamourakointi, vakutuus, työtapaturma

Kommentit

Oma kommentti