Poliisi kertoo mitä tehdä jos pihalla vierailee susi – 4 eri tilannetta

Susista huolestuneille kansalaisille ei ole aina selvää mitä tehdä, jos pihalla näkyy suden jälkiä. Nyt poliisi onkin laatinut ohjeet asiasta.

Poliisi toteaa, että susien pihavierailut ovat luonteeltaan hyvin erilaisia eikä kaikkiin susien pihavierailuihin välttämättä liity akuutin hengen ja terveyden tai omaisuuden vaaraa. Kaikilla susireviirialueilla sudet saattavat yksittäisiä kertoja kulkea lähellä ihmisasutusta.

Ihmisarkuutensa menettänyt susi voi kuitenkin aiheuttaa uhkaa ja vaaraa. Poliisi luettelee neljä eri kohtaa ja tilannetta:

1. Huolta aiheuttava susi

Susi tai suden jäljet havaitaan alle 100 metrin etäisyydellä asuin- tai tuotantorakennuksesta, kuitenkin piha-alueen ulkopuolella tai tiellä.

2. Mahdollista uhkaa aiheuttava susi

Suden jäljet havaitaan asutun rakennuksen tai tuotantorakennuksen piha-alueella. Samoin, jos susi havaitaan pihassa ja se poistuu paikalta välittömästi ihmisen havaittuaan. Piha-alueella tarkoitetaan asuin- tai tuotantorakennusten muodostamaa hoidettua aluetta. Tyhjillään olevia vapaa-ajanasuntoja ei oteta huomioon.

3. Uhkaa tai vaaraa aiheuttava susi

Suden havaitaan liikkuvan rakennetussa ympäristössä tai ihmisten asuinalueilla satunnaista havaintoa ja välitöntä paikalta poistumista pidempään.

4. Vakavaa vaaraa aiheuttava susi

Susi lähestyy ihmistä tai ei kohtaamistilanteessa poistu paikalta, vaan jää kiertelemään tai seuraamaan tai käyttäytyy uhkaavasti. Samoin tilanteet, joissa susi on jo aiheuttanut tai yrittänyt aiheuttaa henkilövahingon tai on käynyt tai yrittänyt käydä ihmisen ulkoiluttaman kytketyn koiran tai muun (ihmisen kytkettynä ulkoiluttaman) kotieläimen kimppuun.

Poliisin mukaan kohtien 1 ja 2 tilanteissa ilmoitus tehdään alueelliselle petoyhdyshenkilölle, joiden yhteystiedot löytyvät riista.fi-sivustolta. Kohtien 3 ja 4 tilanteissa ilmoitetaan poliisille eli soitetaan hätänumeroon 112.

Jos et vahingoita sutta, saat omatoimisesti antaa sille lähdöt pihapiiristä tai laitumelta. Jos susi käy vaikkapa koiran kimppuun, kyseeseen voi tulla lain mukainen pakkotila.

Teksti: Hymyn toimitus
Avainsanat: poliisi, susi

Kommentit

Oma kommentti