Poliisi ohjeistaa: Tällä kysymyksellä paljastat huijarin

Poliisiksi esittäytyvät henkilöt eli niin kutsutut valepoliisit ovat taas viime kuukausina yrittäneet huijata ihmisiltä pankkitunnuksia. Osa heistä on myös onnistunut yrityksissään. Yleensä uhreina ovat seniorikansalaiset.

Viime kuukausien aikana kansalaisilta on puhelimitse pyydetty heidän pankkitunnuksiaan. Soittajat ovat esittäytyneet poliiseiksi ja väittäneet, että pankkitunnusten avulla he yrittävät estää pankkitilin kaappaamisen. Osa soittajista on myös saanut pyytämänsä tunnukset ja salasanat.

Poliisi tutkii tapauksia petoksina, törkeinä petoksina, petoksen yrityksinä, törkeinä petoksen yrityksinä sekä virkavallan anastuksina.

Poliisi muistuttaa, ettei se koskaan pyydä kenenkään verkkopankkitunnuksia – ei edes rikoksen estämiseen. Poliisi myös pyytää ikäihmisten läheisiä muistuttamaan vanhempia ihmisiä siitä, ettei verkkopankkitunnuksia kannata luovuttaa kenellekään.

Poliisilla on myös neuvo:

Jos poliisiksi esittäytyvä henkilö pyytää sinulta verkkopankkitunnuksia, kysy soittajalta, mikä hänen nimensä on ja missä poliisilaitoksessa hän työskentelee.

Soita sitten tuon poliisilaitoksen numeroon ja pyydä yhdistämään kyseiselle henkilölle. Mikäli et saa sinulle soittaneelta henkilöltä näitä tietoja, katkaise puhelu ja ilmoita valepoliisista hätäkeskukseen soittamalla puhelinnumeroon 112.

Jos epäilet pankkikorttisi tai pankkitunnustesi joutuneen vääriin käsiin, ilmoita asiasta välittömästi pankkiin ja tee rikosrikosilmoitus.

Teksti: Hymyn toimitus
Avainsanat: poliisi

Kommentit

Oma kommentti