Poliisi paljastaa hurjan ilmiön: Lasten keinuista irrotetaan ruuveja, kaivonkansia jätetään auki…

Hetken päähänpisto ja harmittomalta tuntuva jäynä voivat seurata nuorta aikuisikään asti, kertoo poliisi ulostulossaan.

Säännöllisin väliajoin lasten ja nuorten keskuudessa on havaittavissa erilaisia ilmiöitä, joissa teemana ovat hetken mielijohteesta ja kaverien kanssa keksityt ”hyvät ideat”. Joskus kyseessä ovat somehaasteet.

Lopputuloksena voi olla rikottuja paikkoja ja jopa pysyviä haittoja. Viime aikoina poliisin mukaan on ilmoituksia tullut paikkojen sotkemisesta ja hajottamisesta, katolla kiikkumisesta, pullopommeista ja sähköpotkulaudoilla aiheutetuista vaaratilanteista.

– Sellaistakin on ilmennyt, että kaivojen kansia on jätetty auki tai ruuvailtu keinuista irti ruuveja. On naarmutettu, rikottu ja tyhjennetty vaahtosammutinkin. On rälläilty mopoilla ja mönkijöillä asfaltilla sudittaen, luettelee vanhempi rikoskonstaapeli Marja Heikkinen Lapin poliisilaitokselta.

Erityistä huolta aiheuttavat niin kutsutut pullopommit, sillä ne ovat erittäin vaarallisia niiden epästabiilin seoksen sekä syövyttävän aineen vuoksi. Eräässä tapauksessa ”viritetty pullopommi” löytyi tarhan pihalta keskellä päivää.

Alle 15-vuotias joutuu maksumieheksi

Vaikka alle 15-vuotias ymmärtäisi tekonsa syyt ja seuraukset, on hän ikänsä puolesta syyntakeeton. Tämän takia he eivät ole rikosvastuussa tekemästään teosta tai laiminlyönnistä.

Toteutumattomasta rikosvastuusta huolimatta lapset ovat lähtökohtaisesti vastuussa aiheuttamistaan vahingoista.

Lapselle tuleva vahingonkorvaus voi kuitenkin koskettaa koko perhettä ja johtaa pahimmillaan esimerkiksi useiden vuosien ulosottovelkoihin.

Poliisi pyytää vanhempia ja aikuisia keskustelemaan lasten ja nuorten kanssa edellä mainituista asioista ja seurauksista. Jutella kannattaa erityisesti siitä, mitä esimerkiksi voi tapahtua, kun lapsia putoaa kaivoon tai keinu rysähtää kesken vauhtien alas, tai minkälaista vahinkoa syövyttävä aine voi aiheuttaa näölle.

Teksti: Hymyn toimitus
Avainsanat: poliisi

Kommentit

Oma kommentti