Poliisi tutkii syöpäsairaan Janita Lukkarisen rahankeräystä

Hymy-lehden saamien tietojen mukaan poliisi tutkii saattohoidossa olevan Janita Lukkarisen harjoittamaa rahankeräystä epäiltynä rahankeräysrikoksena.

Asiaa tutkitaan Itä-Uudenmaan poliisissa Vantaalla.

Poliisi ei voi vahvistaa asiaa Hymylle Lukkarisen nimellä, mutta myöntää, että tämänkaltainen tuore juttu heillä on selvittelyssä.

-Meillä on tutkinnassa perjantaina meille tullut rahankeräysrikosepäily. Nyt se on selvittelyssä eli selvitellään esitietoja asiassa, toteaa rikoskomisario Leif Malmberg rikosten esikäsittely-yksiköstä.

Hän kertoo että esikäsittely-yksiköstä asia siirtyy, mikäli aihetta ilmenee, taktiseen rikostutkintaan.

Hymyn tietojen mukaan Lukkarisen toimista tehtiin tutkintapyyntö nimenomaan perjantaina Espoon Kilon poliisiasemalla. Sieltä se siirtyi Itä-Uudenmaan poliisiin Lukkarisen asuinpaikan johdosta. Espooseen rikosilmoitus tehtiin, koska se on tutkintapyynnön tekijän lähin poliisiasema.

Hymyn tietojen mukaan tutkintapyynnön teki Lukkarisen maksullista Instagram-tiliä aiemmin hallinnoinut nainen. Itä-Uudenmaan poliisista kerrotaan, että tutkittavana nyt olevaan rahankeräysjuttuun on tullut enemmän kuin yksi tutkintapyyntö.

Lukkarinen on herättänyt huomiota julkisuudessa keräämällä rahalahjoituksia syöpäsairauteensa, sen hoitoihin, hautajaiskuluihin ja myös silikoni-implanttien poistoon. Hän perusti maksullisen Instagram-tilin, jossa on ollut yli 2 000 seuraajaa. Seuraajaksi pääsi, jos maksoi kaksi euroa. Summa nousi sittemmin viiteen euroon. Jo pelkästään Instagram-tilin voidaan katsoa tuottaneen hänelle tuhansia euroja.

Hymyn tietojen ja näkemien dokumenttien mukaan Janita on saanut jopa satojen eurojen suoria lahjoituksia ihmisiltä.

Lukkarinen keräsi aiemmin rahaa internetin GoFundMe-sivuston kautta. Ennen kuin tili jäädytettiin, rahaa ehti kertyä sinnekin yli 2 000 euroa. Suomen lain mukaan yksityishenkilö ei voi kerätä itselleen rahaa. Janita on sittemmin perustanut oman Janita´s Cancer Foundationin. Myös yhdistys joutuu hakemaan keräysluvan ja esittämään keräysnumeron varainkeräyksissään.

Keskustelu Lukkarisen rahankeräyksestä on käynyt kuumana julkisuudessa eri keskustelukanavissa ja sosiaalisessa mediassa. Keräyksiin osallistuneet ovat keskustelupalstoilla vaatineet saada tietää ovatko heidän lahjoituksensa menneet Janitan syöpäyhdistyksen tilille ja penänneet siitä dokumenttia. Janitan on julkisuudessa esitetyissä väitteissä epäilty käyttäneen keräyksellä saamaansa rahaa muuhun kuin hoitoihinsa, esimerkiksi koruihin ja elektroniikkaan.

Janita on puolustautunut todeten, että on käyttänyt ostoksiinsa eläkkeestä saamaansa tuloa. Janita on keräyksen alkuvaiheessa luvannut, että ellei kerätyksi saatua rahaa voida käyttää hänen hoitoihinsa, varat ”säätiöitetään” muiden syöpää sairastavien auttamiseksi. Tiettävästi Lukkarinen ei ole käynyt ulkomailla hoidossa, vaikka keräsi rahaa muiden muassa siihen.

Teksti: Hymyn toimitus
Avainsanat: rikos, poliisi, Janita Lukkarinen, syöpä, lymfooma, rahankeräys

Kommentit

Mikään rahankeräys ole ollut,ihmiset on laittaneet hänen tililleen 1-5€ että hän saisi vielä vaihtoehtohoitoja
Ihmiset itse aloittaneet koko jutun.Älkää kiusatko kuolemaa odottavaa potilasta.

Oma kommentti