Poliisilta raju varoitus Helsinkiin

Poliisi varoittaa, että Helsingin huumausaineiden katukaupassa saattaa liikkua erittäin vaarallista huumausainetta, fentanyylia.

Aineella on yhteys mahdollisesti Helsinginkadulla uutisoituihin kuolemantapauksiin.

Poliisi tiedotti tiistaina, että palomiehet löysivät sammutustehtävän yhteydessä kaksi vainajaa asunnosta Helsinginkadulla Kalliossa. Asiassa ei epäillä henkirikosta, mutta poliisilla on tapauksesta uutta tietoa.

-Poliisilla on epäily, että kuolemiin liittyy erittäin vaarallinen huumausaine fentanyyli, kertoo tapauksen tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Kirsi Kanth Helsingin poliisilaitokselta.

Fentanyyli on jopa 75‒100 kertaa voimakkaampaa kuin morfiini. Lääkinnällisessä käytössä fentanyylia käytetään pistoksina, tabletteina, suihkeina ja laastareina.

Huumaava vaikutus alkaa käytännössä heti ja on voimakkaimmillaan muutaman minuutin kuluttua. Vaikutuksen pidentäminen annosta suurentamalla johtaa helposti kuolettavaan kerta-annokseen.

-Yhteiskäyttö muiden keskushermostoa lamaavien aineiden, kuten muiden opioidien, bentsodiatsepaamien ja alkoholin kanssa lisää yliannostusriskiä. Yliannostuksesta seuraa hengityslama, tietää puolestaan rikoskomisario Jari Nikonen Helsingin poliisilaitokselta.

Fentanyylia on mahdotonta tunnistaa silmämääräisesti. Katukaupassa liikkuvien pillereiden sisällöstä ei voi koskaan olla varma, poliisi varoittaa.

Teksti: Hymyn toimitus
Avainsanat: poliisi, huumausaine, fentanyyli

Kommentit

Oma kommentti