Poliisiltakin loksahti leuka: Sähköpotkulauta viiletti auton vauhdilla tutkaan!

Länsi-Uudenmaan poliisi partioi viikko takaperin Lohjalla, kun se todisti outoa näytelmää. Poliisi kertoi asiasta julkisuuteen tänään.

Näky oli seuraava: kevyenliikenteenväylällä vastaan tuli nuoren pojan kuljettama sähköpotkulauta silmin nähden kovaa vauhtia. Tutka mittasi ajoneuvon nopeudeksi 67 kilometriä tunnissa, ja poliisin koeajo osoitti menopelin kulkevan sitäkin nopeammin.

Sähköpotkulautaa kuljettaneen alaikäisen nuoren lisäksi kyydissä oli toinen nuori, joka istui potkulaudan astinlaudalla. Kummallakaan heistä ei ollut suojakypärää.

Poliisi koeajoi sähköpotkulaudan ja totesi, että sillä voisi ajaa jopa 80 kilometriä tunnissa. Ajoneuvoa ei ollut rekisteröity, ja sen kuljettamiseen olisi vaadittu vähintään A1-luokan ajo-oikeus.

− Vanhempien on hyvä tiedostaa, että antamalla viritetyn sähköpotkulaudan nuoren käyttöön voi syyllistyä kulkuneuvon luovuttamiseen kortittomalle henkilölle, kertoo komisario Hannu Kontola.

Poliisi muistuttaa Lohjan tapauksen kaltaisten laitteiden aiheuttamista vaaroista ja niihin liittyvistä epäselvyyksistä.

− Kyseistä vauhtia ajaminen sähköpotkulaudalla muun liikenteen seassa on paitsi kiellettyä myös hengenvaarallista niin kuljettajalle itselleen kuin muille tienkäyttäjille, painottaa Kontola.

Sähköpotkulaudan maksiminopeus saisi olla 25 kilometriä tunnissa, jotta sillä voisi laillisesti ajaa tiellä rekisteröimättä. Näihin sovelletaan pyöräilijöiden liikennesääntöjä.

Yli 25 kilometriä tunnissa kulkevat sähköpotkulaudat taas luokitellaan valvonnassa kulkunopeuden mukaan joko mopoiksi tai moottoripyöriksi. Yli 65 kilometriä tunnissa kulkevat sähköpotkulaudat luokitellaan valvonnassa moottoripyöriksi. Nämä tulisi tiellä käytettäessä rekisteröidä. Käytännössä tämä edellyttää sitä, että laite on tyyppihyväksytty joko mopoksi tai moottoripyöräksi.

Teksti: Hymyn toimitus
Avainsanat: poliisi

Kommentit

Oma kommentti