Presidentti Niinistö muisteli lämpimästi Mauno Koivistoa

Presidentti Sauli Niinistö muisteli lämpimästi edesmennyttä presidentti Mauno Koivistoa hautajaispuheessaan.

– Muistella nyt tässä häntä; on kuin onnistuneen Suomen tarina samalla liikkuisi kuvina silmien editse, presidentti aloitti.

– Presidentti Koiviston ainutlaatuisuus ei ollut siinä, että hän tunsi kansan, vaan siinä, että kansa tunsi hänet. Kansa tunsi; tunnisti, vaikka hänen sanomaansa toisinaan kuvattiin vaikeaselkoiseksi tai tulkinnanvaraiseksi. Kansa oli viisas tulkki, hän jatkoi.

Niinistö kiitteli myös Koiviston harkitsevaa asennetta.

-Pohdiskeleva, fundeeraava tapa lähestyä asioita toi tavallisen kansalaisen lähelle valtiomiestä, lähemmäs kuin Suomen historiassa kenties koskaan aiemmin oli koettu. Mauno Koiviston ytimekkäät ja analyyttisen terävät, kuin usein myös humoristisen lämpimät tokaisut jäävät osaksi suomalaisuutta. Ne kuvastavat ajattelua, periaatteita ja arvoja, jotka yhä vaikuttavat teoissamme ja toiminnassamme.

Niinistö myös ylisti Koiviston nousua duunarista presidentiksi.

-Hänen elämässään työn eetos kirkastui vertaansa vailla olevaksi monipuoliseksi uraksi, niin kirvesmiehestä satamatyökonttorin hoitajaksi, kansankoulunopettajasta Suomen Pankin pääjohtajaksi kuin valtiovarainministeristä pääministeriksi sekä lopulta tasavallan presidentiksi.

Teksti: Esa Pesonen
Avainsanat: Mauno Koivisto, Sauli Niinistö, Hautajaiset

Kommentit

Oma kommentti