Puhelimesi voi nyt tunnistaa uniapnean – suomalaiskeksintö!

Uniapnea on jo melkoinen kansansairaus. Se voi altistaa kohtalokkaille sydän- ja aivosairauksille, joten sen hoito ja ennenaikainen tunnistaminen on erittäin tärkeää.

Suomessa on nyt kehitelty applikaatio uniapnean toteamiseen omalla Android-puhelimella. Mitään lisälaitetta ei tarvita, oma puhelin riittää ja se että lataa ilmaisen sovelluksen sovelluskaupasta.

Aalto-yliopiston opiskelijoiden kehittämä ApneaTracker-sovellus (nyttemmin SnoreTracker) seuraa käyttäjän kuorsausta mikrofonin kautta ja nukkumisasentoa älypuhelimen tai -kellon antureiden avulla. Näin sovellus voi havaita unenaikaiset hengityskatkokset. Jos kuorsausta tai apnean aiheuttamaa katkonaista kuorsausta esiintyy käyttäjän nukkuessa selällään, sovellus havaitsee tilanteen ja hälyttää nukkujan vaihtamaan asentoa. Selällään nukkuminen nimittäin pahentaa uniapnean oireita.

Aamulla sovellus muodostaa kokonaistuloksen yön tapahtumista. Se tuottaa niistä graafiset kuvaajat ja antaa kuvan kuorsauksen ja hengityskatkojen määrästä eri asennoissa. Tulokset tallentuvat sovellukseen, joten niitä voi seurata pidemmällä aikavälillä.

Uniapnean oikea ja pätevä diagnosointi vaatii unen aikana tehtävän monikanavamittauksen, joka tehdään yleensä kertaluontoisesti joko kotona tai sairaalaympäristössä. Kotikonstein mittaaminen on kuitenkin helppoa ja sovelluksella voi tehdä monta mittausta, mikä kompensoi tilannetta ja lisää tulosten luotettavuutta. Asiasta kirjoittaa terveyssivusto, täällä.

Teksti: Hymyn toimitus
Avainsanat: nukkuminen, keksintö, uniapnea

Kommentit

Oma kommentti