Radioon palannut Pertti Salovaara kertoo kaksisuuntaisesta mielialahäiriöstään: ”Pahimpina aikoina ei jaksanut edes peseytyä”

Radioaalloille palannut ja Novan yöradiota juontava Pertti Salovaara, 50, tietää, miltä tuntuu olla voittamaton tai millaista on pohtia itsemurhaa. Lääkkeet ja terapia ovat olleet hänen elämänsä pelastus. Ja tietenkin rakkaat lapset.

Nyt mies kertoo elämästään ja sairaudestaan Hymyn painetussa lehdessä toimittajallemme, Reija Kokkolalle.

Hän tietää, mistä puhuu. Masennusvaiheen ollessa päällä hän ei jaksanut edes peseytyä. Ajatus suihkusta tai hiusten pesemisestä tuntui mahdottomalta. Hän vain istui ja tuijotti ulos ikkunasta, jos sitäkään jaksoi. Hiusten peseminen oli ihan liian monimutkainen toiminta tuolloin. Olisi pitänyt riisuutua, avata hana, tarttua shampoopulloon, kiertää sen korkki auki, laittaa shampoota hiuksiin… ei onnistuisi ikinä!

– Kaksisuuntaisessa mielenhäiriössä masennus on täydellisen lamaannuttava. Ihminen on toimintakyvytön. Silloin on turha ehdottaa leppoisaa lenkkiä ulkoilmassa, Pertti sanoo jutussa.

Pertti muistaa tilanteen, jolloin hän oli sairaalahoidossa. Vaikka olo oli melko normaali, hän tunsi kesken kahvin juonnin masennuksen iskevän mieleensä ja kehoonsa. Vaivoin hän pystyi hartiat lysyssä raahautumaan sänkyyn.

– Yhtäkkiä depressio poistui kehostani yhtä nopeasti kuin se oli tullutkin. Se oli pelottavaa. Joskus taas masennus kestää hirvittävän pitkään. Samasta sairaudesta kärsinyt ohjaaja Neil Hardwick on verrannut sitä tilanteeseen, jossa kaikki läheiset yhtäkkiä kuolevat. Tämä olotila jää sairastuneelle päälle.

Lue Pertin tilitys painetusta tuoreesta Hymystä.

 

Teksti: Hymyn toimitus
Avainsanat: bipolaarinen, kaksisuuntainen mielialahäiriö, Nova, Pertti Salovaara, radiojuontaja, yöradio

Kommentit

Oma kommentti