Rahapula ja haluat välttyä maksuhäiriömerkinnältä? Toimi näin!

Onko maksuvaikeuksia? Ovatko laskut myöhässä? Näillä vinkeillä vältät maksuhäiriömerkinnän.

-Ota aina yhteyttä velkojaan ja yritä sopia uutta maksuaikaa. Usein se onnistuu. Kaikista pahinta on, että jäät piilottelulinjalle.

-Maksa aina ”yksityiset” laskut ensin, jos haluat välttää maksuhäiriömerkinnän. Maksuhäiriömerkintä on voimassa 2-3 vuotta ja se estää sinua saamasta luottoa ja jopa vuokra-asuntoa.

-Yksityisiä laskuja ovat esimerkiksi puhelin-, postimyynti-, sähkö-, kulutusluotto-, pankki- ja Visa-korttilaskut sekä vuokra. Jos tämänkaltaisia laskuja ei ole maksettu tietyn ajan kuluessa, ne voivat edetä perintään (nostaa kuluja) ja lopulta oikeuteen asti. Oikeudessa sinulle syntyy automaattisesti maksuhäiriömerkintä. Silloin puhutaan yksipuolisesta velkomustuomiosta.

-Kannattaa muistaa, että jos luottolaitoksen tai pankin velka on myöhässä 60 päivää, velkoja voi ilmoittaa kulutusluoton maksupoikkeaman maksuhäiriörekisteriin.

-Sakot, verot, vakuutusmaksut ja muut ”ilman tuomiota tai päätöstä ulosmitattavat” julkisoikeudelliset maksut sen sijaan ovat sellaisia, ettei niistä synny automaattisesti maksuhäiriömerkintää, vaikka ne menisivätkin ulosottomiehelle. Näissä on siis vähän enemmän pelivaraa. Sovi ulosottomiehen kanssa maksuaikataulusta. Ulosottorekisteri tämänkaltaisistakin veloista syntyy kahdeksi vuodeksi, mutta se ei ole sama kuin maksuhäiriörekisteri, eikä vaikuta samalla tavalla.

-Jos kuitenkin ulosmittaus on jatkunut kahden vuoden aikana 18 kuukautta tai sinut on todettu ulostotossa varattomaksi, sekin aiheuttaa maksuhäiriömerkinnän.

-Maksuhäiriömerkintä ei poistu, vaikka saatavan maksaisikin. Maksuhäiriöaika voi kuitenkin tietyissä tapauksissa lyhentyä.

Lisätietoja: Kuluttajavirasto

Teksti:Hymy.fi
Avainsanat: Kuluttajavirasto, maksuhäiriömerkintä

Kommentit

Oma kommentti