Raimon rivitalokodin alta löytyi vanha kaatopaikka – sai kaksi syöpää, neljä muuta asukasta kuoli syöpään

Tamperelainen keksijä Raimo Flink, 78, asui tietämättään vuosia kaatopaikan päälle rakennetussa rivitalossa.

– Sairastin kaksi syöpää. Neljä entistä asukasta kuoli syöpään. Kukaan ei kanna tästä vastuuta, Raimo toteaa Hymyn painetun lehden haastattelussa.

Raimo Flink hengitti monen muun asukkaan tavoin vuosikymmeniä Tampereella sijaitsevassa rivitalokodissaan hermomyrkkyjä, jotka nousivat huoneistoilmaan rakennuksen alta löytyneestä vanhasta teollisuusjätteiden kaatopaikasta.

Flink on sittemmin hakenut vastuunkantajaa asialle, sillä hän itse on sairastanut kaksi syöpää ja neljä talon entistä asukasta on jo kuollut syöpäsairauksiin. Hänen Tuula-vaimoltaan piti poistaa osa keuhkoista maabakteerien aiheuttaman tulehduksen vuoksi.

– Kenellekään asukkaista ei kerrottu ostovaiheessa, että kaupungin vuokratontilla sijaitsi aikoinaan teollisten myrkkyjätteiden kaatopaikka. Taloyhtiössämme kaikkiaan kuudessa eri perheessä esiintyi syöpää. Ja joku vielä kehtaa väittää, että pilaantuneella maaperällä ei ole yhteyttä sairauksiin, Flink jyrähtää.

Neljä vuotta sitten Tampereen kaupunki päätti lunastaa rivitaloasunnot. Ensin ideana oli kaivaa saastunut maa pois rivitalojen alta, mutta se osoittautui mahdottomaksi hankkeeksi. Vuonna 2016 tehtiin päätös purkaa saastuneeella maalla olevat rivitalot. Se tuli maksamaan kaupungille kaikkiaan rapiat seitsemän miljoonaa.

Lunastuksesta saaduilla korvausrahoillaan Raimo osti uuden asunnon Pirkkalasta. Samana vuonna hän sairastui uudelleen, tällä kertaa paksusuolensyöpään.

– Taas edessä oli leikkaus, sädehoitoa ja solymyrkkykuuri. Otin asioista selvää ja sain tietää, että kärsimilläni syövillä on tapana kehittyä hiljaksiin vuosien saatossa.

Lue juttu painetusta lehdestä.

Teksti:Hymyn toimitus, Kai Merilä
Kuvat:Albumikuva
Avainsanat: syöpä, kaatopaikka, Raimo Flink

Kommentit

Oma kommentti