Rane perusti oman radion – näin helppoa se on

Kuka tahansa voi laittaa pystyyn oman radioaseman. Sen tietää myös Raksa-Rane. Hän kertoo tarinansa Hymyn painetussa lehdessä Ilari Kauppisen jutussa. Jutun on kuvannut Kari Pekonen.

Rauno ”Rane” Mannonen on Radio Soi -nimisen paikallisradion omistaja ja ainoa juontaja. Mannonen perusti oman radiokanavan vuonna 2018. Sitä hän pyörittää lyhytaikaisilla radioluvilla lähinnä viikonloppuisin.

– Jo pienenä poikana tein koottavan radiolähettimen. Soittelin omia levyjä ja juonsin välispiikit. Sitten naapurin rouva tuli torumaan vihaisena, että ääneni kuuluu hänen radiostaan. Osasin jo silloin rakennella erilaisia asioita.

Myöhemmin Rane perusti silloisen vaimonsa kanssa oman ohjelmatoimiston ja hän kiersi dj:nä ympäri Suomea.

Kymmenen vuoden ohjelmatoimistouran jälkeen hommat päättyivät avioeroon vuonna 1999. Rane tapasi kauniin mallitytön, muutti maalle asumaan ja alkoi tehdä töitä mökkitalonmiehenä.

– Siitä vähitellen aloin tehdä pienremontteja yksityisille ihmisille. Iso osa asiakkaista on eronneita ja yksineläviä naisia, joilla ei ole minkäänlaista remontointitaitoa.

Harvalla harrastus on johtanut niin pitkälle, että mies perustaa oman radioaseman. Rane sai radioluvan Radio Soi -paikallisradiolle vuonna 2018. Lähetyksiä hän on tehnyt lähinnä viikonloppuisin taajuudella 87,6 MHz. Aseman studio sijaitsee Ranen kotona Sipoossa ja se kuuluu laajalla alueella Sipoosta Porvooseen ja jopa Helsingin puolelle.

– Selvitin, että radion voi perustaa hakemalla Traficomilta luvat, ja ne sain. Mitään byrokratiaa ei tähän sisältynyt, vaan kaikki oli todella helppoa. Sitten hain mediapienluvat Teostolta ja Gramexilta, jotta voin soittaa musiikkia.

– Musiikkia soitan päivän hiteistä vanhoihin klassikoihin. Ja kun Sipoossa asutaan, niin ohjelmistossa on myös ruotsinkielistä musiikkia. Uudet bändit ja artistit saavat myös tilaa ohjelmistossa.

Lue mielenkiintoinen juttu lehdestä!

Teksti: Hymyn toimitus
Avainsanat: radio, Raksa-Rane, Rauno Mannonen, remontointi

Kommentit

Oma kommentti