Rankat lämpöaallot uhkaavat ihmisiä eri puolilla maailmaa!

Aurinko. Kuva: Unsplash.com

Kovat lämpöaallot kärvistelevät eri kaupunkeja neljällä eri mantereella. Ilmastonmuutos voi jälleen aiheuttaa ennätyksellisiä lämpöaaltoja, jotka voivat ylittää lämpötilat yli 2000 vuoteen.

Viime päivien ennätyslämpötilojen epäillään aiheuttaneen satoja ellei jopa tuhansia kuolemia Aasiassa ja Euroopassa.
Saudi-Arabiassa lähes kaksi miljoonaa muslimipyhiinvaeltajaa on päättämässä mekkaan suuntautuneen pyhiinvaelluksen, hajin, tällä viikolla. Satoja ihmisiä on kuollut matkan aikana yli 51C:n lämpötiloissa ulkomaisten viranomaisten raporttien mukaan, kertoo Reuters.

Egyptiläiset lääkintä- ja turvallisuuslähteet kertoivat Reutersille, että ainakin 530 egyptiläistä kuoli hajiin osallistuessaan, useita on myös kateissa.

Earth Observatorion mukaan Välimeren maat ovat myös kokeneet erittäin korkeita lämpötiloja, jotka ovat vaikuttaneet metsäpaloihin Portugalista Kreikkaan ja Algeriassa.
Serbiassa meteorologit ennustavat lämpötilaksi noin 40C tälle viikolle, kun Pohjois-Afrikasta tulevat tuulet tuovat kuuman rintaman Balkanin yli. Terveysviranomaiset kehottivat ihmisiä olemaan ulkoilematta.

Belgradin hätäpalvelu totesi, että sen lääkärit auttoivat 109 kertaa yöllä sydän- ja kroonisia sairauksia sairastavia ihmisiä.

Montenegrossa, jossa myös terveysviranomaiset varoittivat ihmisiä pysymään varjossa myöhään iltapäivään asti, kymmenet tuhannet turistit etsivät virvokkeita sen Adrianmeren rannikon rannoilta.

Euroopassa on tänä vuonna koettu turistien kuolemia ja katoamisia vaarallisen kuumuuden vuoksi.

55-vuotias amerikkalainen löydettiin kuolleena Kreikan Mathrakin saarelta, poliisi kertoi maanantaina, mikä on kolmas tällainen turistikuolema viikon sisällä.

Osa Yhdysvaltain koillis- ja keskilännestä myös kuihtuu lämpökupolin alla, ja yli 86 miljoonalle ihmiselle on annettu lämpövaroitus torstaina National Weather Servicen mukaan.

Lämpöhätäsuunnitelmansa mukaisesti New York City ilmoitti avaavansa jäähdytyskeskuksensa ensimmäistä kertaa tänä vuonna.

Lähde: Reuters

Teksti: jarikupiainen
Avainsanat: aurinko, kuuma, kuumuus, lämpö, sää

Kommentit

Oma kommentti