Salapoliisien grand old man suree: Uusi laki ei ole yksityisetsiville hyvä

Pitkän linjan yksityisetsivä Markku Savolainen, 75, on narauttanut huijareita ja pettäjiä monen vuosikymmenen ajan. Mysteerit vetävät edelleen puoleensa, vaikka virallisesti mies on jo eläkkeellä. Hän kertoo mielenkiintoisesta työstään Hymyn printtilehdessä. Juttu on Jenna Lehtosen käsialaa.

Kun yksityisetsivän ammattia haluaa harjoittaa virallisesti, tekijällä on oltava voimassa oleva vartijakortti ja Poliisihallituksen myöntämä turvallisuusalan elinkeinolupa. Ennen vuotta 2002 kaikkien virallisesti alalla toimivien etsivien nimet olivat rekisterissä. Yksityisetsiväasetus määritteli toimintaa, ja luvan ammatin harjoittamiseen myönsi lääninhallitus. Kun omaan etsiväkorttiinsa sai leiman, taskussa oli virallinen lupa toimia etsivän työssä.

Nykyään tilanne on toisenlainen, Savolainen harmittelee.

Savolaisen mukaan voimassaoleva laki palvelee paremmin isoja vartiointiliikkeitä kuin yksityisiä etsiviä. Hän ihmettelee, miksi yksityisetsivän ammattinimikettä ei ole suojattu lailla.

– Luulisi poliisia kiinnostavan ketkä tutkivat toisten ihmisten asioita. Etsiville pitäisi olla oma rekisteri, ja toiminnan pitäisi olla luvanvaraista. Nyt kaikilla vartiointiliikkeillä on oikeus suorittaa rikosten paljastamiseen liittyvää tutkintatyötä, mutta ei siellä ole sellaista samanlaista ammattimaista otetta kuin meillä yksityisetsivillä.

Lue juttu lehdestä. Markku paljastaa muun muassa millaisia keikkoja hän ei ota vastaan.

Teksti: Hymyn toimitus
Avainsanat: yksityisetsivä, Markku Savolainen

Kommentit

Oma kommentti