Seksirikosyksikön poliisi aloitti suhteen uhrin kanssa – nyt puhuu Helsingin poliisipomo

Helsingin poliisilaitos irtisanoi kesäkuussa seksirikoksia tutkivassa yksikössä työskennelleen poliisin, koska hänen käytöksensä oli ollut omiaan vaarantamaan poliisin ammattiuskottavuutta.

Syynä irtisanomiseen oli, että poliisin laitteilta löytyi laitonta materiaalia. Hän oli ollut poliisilaitoksen mukaan myös kyseenalaisessa yhteydessä Helsingin poliisin tutkiman rikoksen uhriin.

Irtisanominen on riitautettu ja asia on hallinto-oikeuden käsittelyssä. Käräjäoikeus on antanut poliisille 25 päiväsakon tuomion, mutta tuomio ei ole lainvoimainen.

Useat mediat ovat esittäneet jatkokysymyksiä liittyen Helsingin Sanomien tänään sunnuntaina  julkaisemaan uutiseen ja Helsingin poliisin tiedotteeseen, jonka vuoksi poliisipäällikkö Lasse Aapio on selventänyt asiaa.

-Helsingin poliisilaitos sai tiedon kesäkuussa irtisanotun poliisimiehen käytöksestä asianomistajan kerrottua siitä toiselle Helsingin poliisilaitoksen rikostutkijalle. Rikostutkija ilmoitti asiasta välittömästi esimiehelleen ja sitä kautta laitoksen johto sai tiedon ja ryhtyi välittömiin toimenpiteisiin, Aapio kertoo.

Päätös irtisanomisesta tehtiin jo ennen käräjäoikeuden päätöstä. Helsingin poliisilaitoksen näkemyksen mukaan poliisin olisi ehdottomasti täytynyt pidättäytyä aloittamasta suhdetta asianomistajan kanssa, kun otetaan huomioon, mistä tutkinnasta ja mistä rikoksista tapahtumassa on ollut kyse.

-Lisäksi irtisanomista perusteltiin sillä, että poliisimiehen hallinnassa olevilta laitteilta löytyi laitonta materiaalia.

– Poliisin on ansaittava kansalaisten luottamus joka ikinen päivä. Emme hyväksy työntekijöiltämme minkäänlaista epäeettistä toimintaa, joka vaarantaa luottamuksen poliisin työhön. Tämä koskee niin virka-aikaa kuin vapaa-ajan toimintaakin. Meillä on tällaiseen käytökseen hyvin jyrkkä linja. Jatkossa tulemme myös tiedottamaan julkisuuteen, jos irtisanomisia tulee, Aapio korostaa.

Asiasta kirjoitti Helsingin Sanomat eilen. Näin juttu alkoi:

Niko joutui teini-ikäisenä pedofiilin hyväksikäyttämäksi. Kun Niko täytti 18, häntä lähestyi toinen mies, joka halusi seksiä. Mies oli poliisi. Juuri hän oli tutkinut rikossarjaa, jossa Niko oli uhrina. Alkoi seksisuhde. Myöhemmin kotietsinnässä poliisimiehen laitteilta löytyi kuvia ja videoita, joissa seksuaalisesti hyväksikäytetään lapsia.

Teksti: Hymyn toimitus
Avainsanat: irtisanominen, poliisi, seksuaalirikos

Kommentit

Oma kommentti