Suomalaismies väärensi taulun: Ostettiin 2,2 miljoonalla eurolla!

Suomen taitavimmaksi taideväärentäjäksi kutsuttu Veli Seppä kertoo nyt koko tarinansa painetun Hymy-lehden haastattelussa.

Keuhkosyöpää sairastava Seppä sanoo katuvansa. Nyt hän maalaa omalla nimellään.

Hymy tapasi taidehistoriamme taitavimmaksi väärentäjäksi kehutun Veli Sepän, 73, Lempäälässä Huutokauppahuone Aleksissa, mihin taiteilija toi myyntiin korona-ajan kauhua kuvaavan Virus-työnsä.

Mies maalaa omalla nimellään kuukaudessa muutaman työn, joita huutokauppias ja Seppää ahdingossa tukenut Sami Taustila myy.

Huippuväärentäjä jäi kiinni kesken maalauksen vuonna 2014, kun Keskusrikospoliisi soitti aamulla kelloa. Seppä tunnusti ja auttoi poliisia pääsemään suuren taideliigan jäljille, ja se vaikutti tuomioon.

Nyt hän on lusinut vuoden ja yhdentoista kuukauden ehdollisen vankeustuomion, mutta 40 000 euron rikoshyödyn maksamisesta hän ei selviä. Seppä sai tuomion 2017.

– Saan tauluistani nyt omalla nimellä satasesta muutamaan sataan, ne menevät materiaaleihin ja tarvikkeisiin. Maksan valtiolle 700 euron eläkkeestäni 50 euroa kuukausittain, en selviä elinaikanani 40 000 eurosta ikinä, Seppä sanoo.

– Maalasin satoja teoksia. Ainakin parisataa meni myyjäringille, joka tilasi minulta töitä. Itse en nähnytkään suuria rahoja, sain vain bensa- ja tarvikerahaa, Seppä toteaa.

– Peli oli raakaa. Sormeni uhattiin katkaista jos olisin inahtanutkaan myyjistä. Huijarit jakoivat rahojaan maailmalla, Seppä kertoo ja myöntää reilusti, että ahneus ruokki väärentämistä.

Seppä väärensi röyhkeästi ja taitavasti taidemaailman huippuja Akseli Gallen-Kallelasta, Pekka Halosesta, Reidar Särestöniemestä Helene Schjerfbeckiin, Hugo Simbergiin ja Ellen Thesleffiin. Tuotteliain kausi ajoittui vuosiin 2008-2013. Sepän väärennös Fernand Légerin Le cirque -teoksesta myytiin 2,2 miljoonalla eurolla vuonna 2011.

Itse Bukowskin huutokauppahuoneen omistajakin meni halpaan ja osti saman taiteilijan Compositio murale -työn 440 000 eurolla. Schjerfbeckin Markkinaomena-työstä maksettiin 350 000 euroa.

Lue Juha Veli Jokisen mielenkiintoinen haastattelu painetusta lehdestä.

Teksti: Hymyn toimitus
Avainsanat: Veli Seppä, taideväärennös, Akseli Gallen-Kallela, Pekka Halonen, Hugo Simberg, Reidar Särestöniemi

Kommentit

Oma kommentti