Suomeen on syntynyt joukko vanhuksilla äkkirikastuneita miljonäärejä, Hymy selvitti

Suomeen on muutamassa vuodessa ilmaantunut joukko äkkirikastuneita sote-alan suuryrittäjiä, jotka ovat laittaneet taskuunsa kymmenien miljoonien eurojen pääomatulot kuntien maksamista palveluista. Vanhusbisneksen todellinen isorikas on Attendon toimitusjohtaja Pertti Karjalainen.

Vanhustenhoidosta on Suomessa tullut nopeasti kasvava ala, jossa tehdään isoja voittoja. Tulot kertyvät asiakasmaksuista, mutta ennen kaikkea kuntien ostamasta hoidosta, toisin sanoen veronmaksajien taskusta.

Samalla yhtiöiden omistaja-johtajat ovat yltäneet satumaisiin rikkauksiin. Yksittäisten liikemiesten ja -naisten omaisuuden määrä lasketaan jopa kymmenissä miljoonissa euroissa.

Attendon Pertti Karjalaisen tapauksessa voidaan puhua sadoista miljoonista. Hän onkin suomalaisen vanhusbisneksen ehdoton tulokuningas, josta on kasvanut todellinen sote-alan oligarkki.

Suomen itänaapurissa Venäjällä oligarkeiksi kutsutaan suurliikemiehiä, jotka ovat rikastuneet äkisti ja paljon juuri julkisen omaisuuden yksityistämisellä.

Vähemmälle huomiolle viime aikojen kohussa on jäänyt pörssiyhtiö Pihjalalinna.

Sen entinen varatoimitusjohtaja, nykyinen hallituksen jäsen ja enkelisijoittaja Leena Niemistö tahkosi yli 24 miljoonan euron pääomatulot, kun hän myi osuutensa lääkäriyhtiö Dextrasta Pihlajalinnalle muutama vuosi sitten. Koska Niemistö oli omistanut Dextran osakkeet yli kymmenen vuotta, hän todennäköisesti sai niin sanotun hankintameno-olettaman takia puolet kauppasummasta verovapaana.

Lue reportaasi lehdestä. Lehdessä myös Attendo-juttu omaisesta, joka kertoo läheisensä viruvan hoitokodissa vailla asianmukaista hoivaa.

Teksti:Hymyn toimitus, Antero Eerola
Avainsanat: raha, vanhukset, Attendo, hoiva

Kommentit

Oma kommentti