Suomen tunnetuin kadonneiden etsijä ei ehdi vielä eläkkeelle ”Nämä ovat elämäni raskaimmat etsintätehtävät”

Reino Savukoski jätti kadonneiden etsintätyöt muille ja siirtyi sivuun runsas vuosi sitten. Savukoski jatkaa kuitenkin vapaaehtoistyötään auttamalla ihmisiä, jotka ovat vuosikymmenten varrella pysyneet hänen tukenaan.

Hän kertoo elämästään ja raskaimmista etsintätehtävistään Hymyn painetussa lehdessä Hannu Teiderin kirjoittamassa ja Mika Lahtosen kuvittamassa jutussa.

Savukoski ehti runsaan 30 vuoden aikana löytää ainakin 112 kadonnutta henkilöä. Heitä saattaa olla enemmänkin, ehkä jopa 120. Kirjanpitoa merkittävämpää on ollut vilpitön auttamisen halu.

Savukosken tärkein muisto etsintätyöstä oli huomata omaisten tuskan helpottuminen, kun kaikki kivet käännettiin kadonneen löytämiseksi. Savukoski jatkoi usein kadonneiden omaisten tai ystävien toivomuksesta etsintää, vielä senkin jälkeen, kun pelastusviranomaiset ja poliisi olivat jo lopettaneet työt.

Venäjällä Savukoski koki yhden koskettavimmista etsintäoperaatioistaan. Hän löysi parikymmentä vuotta sitten Laatokalla hukkuneen kahden perheen isät ja lapset.

Savukoski työskenteli vielä rajavartiostossa, kun hän osallistui 14. kesäkuuta 1991 Taipalsaarella uponneen armeijan miehistökuljetusvaunun etsintöihin. Turmassa hukkui kaikkiaan seitsemän varusmiestä. Kaikki hukkuneet löydettiin samasta paikasta. Varusmiehet olivat jääneet loukkuun vaunun sisään.

Lue mielenkiintoinen juttu Hymystä.

Teksti: Hymyn toimitus
Avainsanat: Reino Savukoski, kadonneet, etsinnät

Kommentit

Oma kommentti