Suomessa on jäljellä enää kuusi kauppa-autoa, lähdimme kyytiin – 81-vuotias kauppias aikoo ajaa 100-vuotiaaksi

Toimittaja Esa Pesosen nostalginen reportaasi on luettavissa painetusta lehdestä. Voi olla, että Suomessa ei ole pian yhtään kauppa-autoa, nyt niitä on vielä kuusi.

Hymy tutustui katoavaan ilmiöön Outokummussa kauppa-auto Varman kyydissä. Metsämarket-yritystään vetävä diplomikauppias ja lihamestari Matti Sallinen, 81, ajaa viitenä päivänä viikossa kauppa-autoaan Pohjois-Karjalassa Outokummun Viuruniemestä käsin Polvijärven, Liperin, Heinäveden ja Tuusniemen alueilla.

Numerot eivät paina jo iäkästä kauppiasta. Työ pitää hänet kunnossa. Uupumus ei ole häntä vaivannut. Muutama ulkomaanmatka vuodessa on riittänyt pitämään vireänä.

– Minä hullu olen uskonut, kun on sanottu, että työikää on jatkettava. Maksan mielelläni veroja. Kyllä minä tässä juuri 11 tunnin päivän ajoin. Kyllä se vanha selkä vielä taipuu, pitkän linjan kauppias ja yrittäjä kertoo Hymylle.

Sallisen työpäivä alkaa kuudelta aamulla, jolloin kauppa-auto pakataan valmiiksi hänen tukikohdassaan vanhassa kansakoulussa Viuruniemessä. Apunaan hänellä on varastomies. Myös toinen kuljettaja auttaa tiettyinä päivinä urakassa.

Sallinen lupaa ajaa kauppa-autoaan satavuotiaaksi asti, jos kunto kestää. Hän tosin epäilee, ettei ajot jatku enää montaa vuotta. Syy on selvä; isojen kauppojen ylivalta on niin kova.

Jutun pääkuvassa Kaija Holopainen kaupoilla kottikärryn kanssa. Lue juttu ja katso kuvat perinteisestä printtilehdestä. Jutun kirjoitti sinne Esa Pesonen ja kuvitti Kari Pekonen, molemmat huipputekijöitä.

Alakuvassa kauppias-Matti, 81.

Teksti: Hymyn toimitus
Avainsanat: Kaija Holopainen, kauppa-auto, Matti Sallinen, Outokumpu

Kommentit

Oma kommentti