Suosikkimeteorologi Anniina Valtonen: ”Kuolinuutisen jälkeen ääneni alkoi väristä…”

Pirteästä olemuksestaan tunnettu Ylen meteorologi Anniina Valtonen avautui Hymyn painetun lehden 30 kysymystä -sarjassa toimittajallemme Juhamatti Niemiselle.

Miten päädyit meteorologiksi?

– Olin lapsena perheen kanssa palaamassa Teneriffalta, kun kesken lennon kapteeni kuulutti ikkunoista kohta näkyvästä komeasta ukonilmasta. Kysyin isältäni, mistä kapteeni oli saanut tietää ukonilmasta. Hän vastasi, että meteorologilta. Siitä se tavallaan jäi kytemään ja päätin, että minäkin haluan meteorologiksi.

Tunnistetaanko ­sinut kadulla?

– Kyllä. Ei se minua kuitenkaan häiritse, mutta välillä sitä huomaa ihmisten tuijottavan ja seuraavan kauppahyllyjen välissä.

Onko jokin tv-lähetys jäänyt erityisesti mieleen?

– Tuoreimpana mielessä on Vexi Salmen kuolinilmoituksen jälkeinen lähetys viime syksyltä. Ääneni alkoi väristä, mikä aiheutui uutisen tuomasta epämukavasta olotilasta ja hengitysvaikeuksista. Olen myös polttanut höyrystimellä käteni puoli tuntia ennen lähetystä, kun olin silittämässä paitaani. Käteni käärittiin kylmäkääreisiin ja hymyllä peittelin kivun lähetyksessä.

Millainen on henkilökohtaisesti hurjin kokemuksesi säästä?

– Sylvi-myrsky elokuussa 2010. Rajuilma pyyhälsi yli ja taivas värjäytyi vihreäksi, siinä oli jotain vaikuttavaa. Opiskelin silloin meteorologiaa ja tein siitä myöhemmin kandidaatin loppututkielmani. Seurasin myrskyä kodin ikkunoista. En lukeudu myrskybongareiden joukkoon, vaan koen arvostusta ja pelkoakin ukkosta kohtaan.

Onko sinulla paheita?

– Myöhästely. Olen kaveripiirissäni se rasittava ihminen, joka tulee tapaamisiin vartin myöhässä. Se on surullista myöntää. Akateeminen vartti on jäänyt opiskeluajoista.

Lue kaikki 30 kysymystä ja vastausta Hymyn painetusta lehdestä/näköislehdestä.

Teksti: Hymyn toimitus
Avainsanat: meteorologi, Anniina Valtonen

Kommentit

Oma kommentti