Täältä on etsitty kummituksiakin: Saulista tuli Nuutajärven kartanonherra

Sauli Siekkisen koti valmistuu pikkuhiljaa. On valmistunut jo vuodesta 2011. Liki tuhannen neliön Nuutajärven kartano on asumis- ja esittelykunnossa arviolta vuonna 2022. Hymyn toimittaja Lasse Tuorila ja kuvaaja Mika Kanerva käväisivät paikalla.

Kartanonherra Sauli Siekkisen kourat ovat kitistä kosteat. Ikkunaremontti etenee. Ja myös moni muu asia Nuutajärven kartanossa. Rakennus on tarkoitus saada entiseen tai ainakin liki entiseen loistoonsa vuonna 2022, kun kartano täyttää 200 vuotta.

Yleislääketieteen erikoislääkäri ja muun muassa kuntouttamiskeskus Validian kuntoutuksen johtava lääkäri Siekkinen tekee kartanossaan sen, minkä osaa, mutta ei tunge ammattilaisten reviirille.

– Olin etsinyt kansakoulua tai käytöstä poistettua rautatieasemaa. Sitten minulle alettiin tarjota tätä, mutta tämä vaikutti aivan liian suurelta kokonaisuudelta.

Kauppahetkellä kartanoon liittyi useiden hehtaarien maa-alue ja lukuisia rakennuksia. Ne eivät kiinnostaneet Siekkistä.

– En osaa maanviljelyä, joten en tarvinnut maita, enkä metsiäkään. Kauppaa väännettiin vuosia ja esillä oli myös erilaisia vuokrausmahdollisuuksia.

Lopulta kaupassa siirtyi Siekkiselle ”vain” 960 neliön kartano ja entiseen noin tuhannen hehtaarin maa-alaan verrattuna mitätön 5000 neliön maapläntti.

Kartanon tilat ovat sykähdyttävät. On vihreää ja punaista huonetta, herran huone, josta vievät rautaportaat alakertaan työhuoneeseen, valtava sali, jossa voi aistia 1800-luvun tanssien tunnelman sekä lukuisia henkilökunnan huoneita ja vierashuoneita. Keittiön kruunaa valtava lieden päällinen.

Kun Siekkinen osti kartanon, tuli kaupassa noin puolet entisestä irtaimistosta. Urjalan Nuutajärvellä on kartano ollut yli 400 vuotta. Kerran kaikki on palanutkin. Nykyinen kartano on rakennettu vuonna 1822. Kylällä puhutaan myös Nuutajärven kartanon kummituksista.

Televisioonkin ohjelmia tehnyt Aavedata kävi tutkimassa kartanon nurkkia ja kuulemma paljon selittämätöntä löytyi. Siekkinen ei hirveästi kummituksille perusta ja puhuu pikemminkin tarinoista.

– Sellaisen kyllä olen huomannut, että vaikka olisi jonkun paikan tarkasti tutkinut ja nähnyt siellä olevat tavarat, saattaa siihen ilmestyä joku uusi esine kuin tyhjästä.

Lue juttu lehdestä.

 

Teksti: Hymyn toimitus
Avainsanat: Sauli Siekkinen, Nuutajärven kartano

Kommentit

Oma kommentti