Taivaan tulet -suosikkisarja vilisee faktamokia – harmittavat oikeusoppinutta!

Taivaan tulet pyörii taas uusine jaksoineen televisiossa. Sarjasta tullaan näkemään kokonaista neljä tuotantokautta. Hymyn haastattelemaa oikeusoppinutta harmittaa käsikirjoituksessa toistuvasti esiintyvät puutteet ja suoranaiset virheet.

Hänen mielestään käsikirjoittajan olisi pitänyt tarkistaa oikeusterminologia ennen fiktiivisen sarjan tuotantoa.

-Faktojen on syytä olla fiktiossakin oikein.

Hymy katsoi muutaman osan Taivaan tulia ja totesi hassuuksia Kari Väänäsen käsikirjoituksessa. Tässä poimintoja vain parin jakson perusteella.

1. Fiktio: Ministerin sala-ampumisesta järjestetään tiedotustilaisuus kaksi viikkoa jälkeenpäin. Fakta: Tiedotustilaisuus olisi oikeasti muutaman tunnin kuluttua tapahtumasta.

2. Fiktio: Kemijärvelle tulee salamurhayritystä tutkimaan KRP:n tutkija, kaksi viikkoa tapahtumasta. Fakta: Kemijärven poliisilla ei olisi todellisuudessa mitään jakoa murhatutkimuksen kanssa, vaan se olisi siirtynyt mitä ilmeisemmin korkeimpiin käsiin jo ensimetreillä.

3. Fiktio: Kemijärvellä murhaa tutkivat normaalit ”passipoliisit”. Sarjassa kenttäpuoli toimii jatkuvasti myös rikosten esitutkinnassa. Fakta: Henkilökunta on erikseen. Rikostutkinta vaatii erikoisammattitaitoa.

4. Fiktio: KRP:n tutkija tulee huoneeseen, sanoo kuulusteltavalle: Minä voisin julistaa sinut vangituksi. Fakta: Tutkija ei julista vangituksi, vaan siitä määrää tuomioistuin.

5. Fiktio: Poliisi arvelee pidätysajan olevan jo ummessa. KRP:läinen vastaa, että niin on, mutta minä voin jatkaa sitä sormia napsauttamalla tällaisissa jutuissa. Fakta: Ei voi jatkaa. 96 tunnin kuluttua henkilö on joko vapautettava tai julistettava vangituksi.

6. Fiktio: Tutkija sanoo kuulusteltavalle: Olet syyllinen ennen kuin parempi ehdokas löytyy. Fakta: Tämä olisi jo melkeinpä virkavirhe. Esitutkinassa epäillyllä on jo ihmisoikeuksiin perustuva syyttömyysolettama. Syyttäjän on toteennäytettävä rikokset.

7. Fiktio: Poliisipäällikkö kuulustelee Arja Korisevan esittämää laulajaa. Kysyy haluaako tämä nostaa syytteen. Fakta: Syytteen nostaa vain syyttäjä. Rikosilmoituksen voi tehdä kuka vain.

8. Fiktio: Asianajaja ja KRP:n tutkija keskustelevat. Asianajaja toteaa, että pidätyksen jatkamiseen pitää olla erityisen painavat syyt. KRP:n tutkija toteaa, että herrat haluavat tuloksia ja silloin laki pannaan venymään. Fakta: Pidätystä ei voi jatkaa, vastaan tulee 96 tunnin kuluttua joko vapautus tai vangitseminen.

9. Fiktio: Poliisipäällikkö pitää puhuttelua lehtimiehille: Te lähdette tästä kylästä, kun minä sanon niin. Fakta: Ei perustu mihinkään.

Teksti:Hymy.fi
Avainsanat: Arja Koriseva, Kari Väänänen, poliisi, Taivaan tulet

Kommentit

Oma kommentti