Tämän takia Johanna Tukiaista vihataan – lue mediatohtorin kommentit!

Johanna TukiainenTurun yliopiston mediatutkija, filosofian tohtori Veijo Hietala näkee Johanna Tukiaisessa kiintotähden ainesta.

-Hän osaa, ilmeisesti hyvien ”konsulttien” avulla, käyttää mediaa hyväkseen. Tukiainen on sopivan ristiriitainen ja rajoja rikkova persoona, ja sellaiset herättävät väistämättä monenlaisia tunteita, ihastusta ja vihastusta – nämä ovat juuri niitä ominaisuuksia, joita mediatähdeltä vaaditaan, Hietala toteaa Hymy-lehdelle.

Tukiaista ei Hietalan mukaan voi sijoittaa mihinkään ennalta annettuun kategoriaan, mikä herättää ärtymystä. ”Tyhmä blondi” osoittautuu lukeutuvansa luokkatovereittensa kertomusten valossa koulunsa huippuoppilaisiin, hän on uskossa mutta poseeraa silti alasti lehdessä, hän on rankasti ulosottovelkainen, mutta viettää makeaa elämää Miamissa.

-Eniten Tukiaisessa kaiketi ärsyttää – ainakin alitajuisesti – se, että hän on eräänlainen onnistuja ja nainen, joka näyttää tekevän, mitä tahtoo. Vastoinkäymisistäkin hän näyttää selviävän suhteellisen kevyesti, Hietala filosofoi Hymylle.

Tukiainen käyttää myös naisellisuuttaan häpeilemättä hyväksi ja elää nautinnonhaluista elämää.

Mutta voiko Tukiainen koskaan päästä eroon vihatun persoonan imagostaan?

-Minun on vaikea nähdä, että Tukiainen edes haluaisi päästä roolistaan eroon. Se juuri takaa hänelle julkisuuden. Suomalaiset – kuten muutkin kansakunnat – tarvitsevat julkisia syntipukkeja, ”likasankoja” joiden kautta voi peilata omia ahdistuksiaan ja moraalikäsityksiään. Keskustelut ovat hyödyllisiä paitsi keskustelijoille itselleen terapiamielessä, myös kansakunnalle laajemminkin. Niiden avulla pyritään löytämään jonkinlainen konsensus vallitsevista moraalikäsityksistä sekä ihmis- ja naisihanteista.

Hietala ei muista, että Suomessa olisi ollut aikoihin naista, joka näin systemaattisesti kykenee hyödyntämään juorumediaa.

-Tukiaisen itsetietoinen ja häpeilemätön asenne on poikkeuksellista. Se viestii vaihtuvasta ja muuttuvasta naiskuvasta.

 

Teksti:Hymy.fi
Avainsanat: Johanna Tukiainen, Veijo Hietala

Kommentit

Oma kommentti