Tanja synnytti 15-vuotiaana: ”Teiniäitiys pelasti minut”

Tanja Valkeinen oli nuoruudessaan jo hyvän matkaa rötösten ja päihteiden teillä, kunnes hän yllättäen tuli 14-vuotiaana raskaaksi.

– Voipi olla, että en olisi enää hengissä, jos minusta ei olisi tullut teiniäiti, hän toteaa Hymyn painetussa lehdessä jutussa, jonka on sinne kirjoittanut ja kuvannut Kai Merilä.

Lahden seudulla asuva Tanja Valkeinen, 29, synnytti esikoisensa ollessaan vasta 15-vuotias. Tyttö kävi tuolloin peruskoulua pienessä kyläyhteisössä Kuhmossa.

– Seurustelin tuolloin 19-vuotiaan pojan kanssa. Vietin railakasta elämää, johon kuuluivat päihteet ja poliisien kanssakin olin tekemisissä silloin tällöin. Sukuni on hyvin uskonnollinen, eikä elämänmenoani tietenkään katsottu mitenkään hyväksyttävästi. Kirkossa tuli silti istuttua joka sunnuntai. Isäni toimi uskonyhteisön saarnaajana.

Tanja harrasti aikuisen poikaystävänsä kanssa seksiä säännöllisesti. Niinpä hän tuli raskaaksi.

– Päätin jo äitiyteni alussa, että haluan itselleni kunnon ammatin, enkä jää yhteiskunnan elätiksi ja kotiäidiksi.

Ero poikaystävästä tuli aika pian. Sittemmin Tanja on työskennellyt myös lastensuojelun parissa. Työn ohessa hän opiskeli sosionomiksi.

– On syljetty ja lyötykin. Omat nuoruuteni kokemukset ovat kuitenkin auttaneet minua työssäni.

Tanja sanoo, että sosiaali- ja terveydenhuollon parissa työskentelevien työoloista pitäisi uskaltaa puhua enemmän julkisesti.

– Esimerkiksi palkkaus ei vastaa työn raskautta. Kyllä minullakin joskus ne vaikeimmat asiat ja tapaukset on tullut kotiin ja uniin. Päättäjien pitäisi saada enemmän faktatietoutta siitä, miten rankkoja asioita alalla käsitellään, Tanja valistaa.

Lue mielenkiintoinen tarina lehdestä.

Teksti: Hymyn toimitus
Avainsanat: lapsi, teiniäiti, Tanja Valkeinen

Kommentit

Oma kommentti