Tappelu Tampereen taksitolpalla johti poliisitutkintaan – nyt puhuu Tomas Vurunbigi: ”Olen uhri ja nyt työtön”

Pian kaksikymmentä vuotta taksia työkseen ajanut Tomas Vurunbigi, 52, on nyt ilman rakastamaansa työtä, kun taksitilauksia välittänyt Tampereen Aluetaksi Oy antoi Vurunbigille toistaiseksi voimassa olevan välityskiellon tappelun jälkeen.

Syynä oli viime marraskuun lopulla Tampereen rautatieaseman taksitolpalla syntynyt Tomaksen ja Helsingistä tolpalle ajaneen kuskin välinen kiista, josta osapuolilla on erilainen käsitys. Sisä-Suomen poliisi tutkii tapausta pahoinpitelynä, pahoinpitelyn yrityksenä ja vahingontekona.

Työttömäksi jäänyt Tomas sanoo olleensa uhri, ei väkivaltainen päällekävijä.

– Se oli hiljainen puolenyönaika 20. marraskuuta rautatieaseman tolpalla, kun asiakas halusi ottaa minun Taksi Tampereen auton. Olin toisena jonossa, ensimmäisenä oli tämä ”muukalainen”. Tämä Helsingistä Tampereelle, minun alueelleni tullut kuski houkutteli asiakasta jonossa omaan autoonsa ja avasi ovensa. Asiakas oli kuitenkin kokenut taksin käyttäjä ja halusi minut, Tomas kuvailee tilannetta.

Tomaksen mukaan helsinkiläiskuski tulistui ja iski nyrkillä häntä päähän.

– Tein asiasta rikosilmoituksen ja tapauksella on silminnäkijöinä neljä kuskia. Minä en ollut väkivaltainen, Tomas painottaa.

Poliisi tuli paikalle ja kirjasi tapahtumien kulkua myös paikan päällä. Yöllisen tapahtuman jälkeen Tomas Vurunbigin yhteistyösopimus Tampereen Aluetaksi Oy:n kanssa sanottiin irti ja vuoden lopusta Tomas on ollut ilman työtä.

Tampereen Aluetaksin toimitusjohtaja Arttu Hirvikorpi myöntää, että yhteistyösopimus meni katkolle.

– Annoimme toistaiseksi voimassa olevan välityskiellon, se on totta. Meillä on nollatoleranssi kaikenlaiseen häiriköintiin. Kuskeilta vaadimme hyvää käytöstä kaikissa tilanteissa. Asiakas on ykkönen ja heidän tulee saada olla rauhassa ja ottaa taksi ilman minkäänlaista häiriötä. Olemme arvioineet tilanteen tarkoin ja toimineet sopimusehtojen mukaisesti. Kokonaisuutta arvioitaessa kyseessä ei ole ollut vain tämä yksittäinen tapaus.

– Käytännössä olen työtön, ei tilauksia tule juurikaan muilta alustoilta. Tampereen Aluetaksissa taksitarkastajina toimivat toiset kuljettajat sekä yrittäjät. He rankaisevat mielivaltaisesti omia kollegojaan erilaisilla sanktioilla. Näin saadaan ”kilpailijat pois kentältä”, Tomas kritisoi käytäntöä.

Jutun tutkintaa johtaa Sisä-Suomen poliisilaitoksen rikoskomisario Juha Myllymäki, joka kertoi Hymylle rikosnimikkeet, millä tapahtumaa tutkitaan. Hän ei suostu kertomaan yksityiskohtia yöllisestä kahakasta, lyömisestä tai äänekkäästä sanaharkasta.

Vurunbigi on lähtöisin Turkista. Hän tapasi aikoinaan suomalaisen naisen Marmariksen lomakohteessa, pari rakastui ja turkkilainen muutti Suomeen. Nyt hänellä on kaksoiskansalaisuus. Suhde päättyi kuitenkin eroon. Toisesta lyhyestä suhteesta Suomessa syntynyt lapsi menehtyi traagisesti 2000-luvun alussa.

– Lapsi oli minulle erittäin rakas, käyn edelleen usein haudalla. Nyt on työttömänä aikaa.

Lue juttu lehdestä, se on Juha Veli Jokisen käsialaa.

Teksti: Hymyn toimitus
Avainsanat: poliisi, taksi, Tampereen Aluetaksi, tappelu, Tomas Vurunbigi

Kommentit

Oma kommentti