Terveydenhoitajaliitto jyrähti rokottajien pikakouluttamisesta: ”Käsittämätöntä”

Muun muassa perhe- peruspalveluministeri Krista Kiuru on esittänyt, että koronarokotteiden antamista olisi mahdollista nopeuttaa kouluttamalla lisää rokottajia. Tällä hetkellä hommaa saavat hoitaa vain lääkärit sekä asianmukaisen koulutuksen saaneet terveydenhoitajat, sairaanhoitajat, kätilöt ja sairaanhoitajana laillistetut ensihoitajat. Mahdollista lisäapua on kaavailtu saatavan esimerkiksi lähihoitajista ja farmaseuteista.

Terveydenhoitajaliitto on ilmoittanut vastustavansa ajatusta, myös väliaikaisena ratkaisuna.

– Terveydenhoitajaliittoon on tullut jäseniltä useita viestejä, joissa todetaan, että terveydenhoitajat olisivat käytettävissä rokotuksiin, mutta pyyntöä kunnasta/kaupungista ei ole tullut. Myös monet eläköityneet terveydenhoitajat olisivat rokotuksiin käytettävissä. On käsittämätöntä, että rokottamisen todelliset ammattilaiset – terveydenhoitajat – ovat valmiita rokotuksiin, mutta ratkaisuna nähdään muiden ammattikuntien pikakoulutus, Terveydenhoitajaliitosta jyrähdetään.

Puheenjohtaja Tiina Mäenpää toteaa, että monissa apteekeissa työskentelee jo nyt terveydenhuollon ammattilaisia, joilla on rokotuslupa, joten farmaseutteja ja proviisoreita ei tarvitsisi pikakouluttaa rokottajiksi. Hän ehdottaa, että lähihoitajia hyödynnettäisiin mieluummin koronan testauksessa, jäljityksessä ja kirjaamisessa.

– On tärkeää ymmärtää, että laissa säädeltyä rokotusosaamista ei voi saavuttaa muutaman tunnin pikakoulutuksella ilman asianmukaista ammatillista peruskoulutusta.Rokotusosaamisen heikolla tasolla voi olla kauaskantoisia vaikutuksia rokotekriittisyyden lisääntymiseen ja ongelmiin myös itse rokotustilanteissa. Rokottaminen on paljon muutakin kuin pelkkää pistämistä, Mäenpää korostaa.

Työterveyshuollon osallistumista rokotusten antamiseen Terveydenhoitajaliitossa pidetään hyvänä ideana. Mäkinen ehdottaa myös, että ammattilaisille tarjottaisiin ylitöitä rokotuksiin liittyen.

–Olen varma, että monet terveydenhoitajat ovat valmiita antamaan rokotuksia esimerkiksi iltaisin tai viikonloppuisin, kunhan korvaus on asianmukainen.

Teksti: Hymyn toimitus
Avainsanat: korona, lähihoitaja, pikakoulutus, rokote, sairaanhoitaja, terveydenhoitaja, Terveydenhoitajaliitto, Tiina Mäenpää

Kommentit

Oma kommentti